Melodinga popietė Parko bibliotekoje

Saulėtos spalio 8-tosios diena Parko bibliotekoje pasipuošė dainomis ir poetės Elenos Mezginaitės eilėmis. Čia įvyko dainų ir atsiminimų popietė „Aukštaitijos žvaigždė“ su dainininku Sigitu Stankūnu. Renginys skirtas paminėti Elenos Mezginaitės šiemet švenčiamą 80-jį gimimo jubiliejų. Renginį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Pasiklausyti dainuojamų Elenos Mezginaitės eilių susirinko išties daug žiūrovų – biblioteka buvo pilnutėlė. Išsiilgę melodingų, galbūt net kiek skaudžiai tikslių poetės eilių, renginio dalyviai liko nenusivylę: dainininkas Sigitas Stankūnas grojo, dainavo ir dalinosi prisiminimais apie pažinotą asmenybę.

Dainininkas prisipažino, kad Eleną Mezginaitę pažino nuo senų laikų: ji buvo mamos draugė ir dažnai užsukdavo į jų namus pasikalbėti, atsigerti kavos. Sigitą Stankūną ir poetę siejo graži draugystė, todėl dainininkas labai norėjo prisidėti prie Elenos Mezginaitės jubiliejaus paminėjimo. Štai kodėl popietėje netrūko ne tik dainų, tačiau ir gražių prisiminimų.

Ekspresyviai, melodingai, su užsidegimu Sigitas Stankūnas susirinkusiems pristatė jau gerai žinomas poetės eiles: „Provincijos tango“, „Lietus“, „Mes prieš mus“, „Laimės piešinys“, „Laukas“, „Mūsų sielos“, „Vietoj išpažinties“. Dainininkas renginio dalyvius supažindino ir su negirdėtomis poetės eilėmis – eilėraščiai asmeniškai Elenos Mezginaitės dovanoti jam: „Paplentė“, „Nuotrauka sode“ (skirta dainininko mamai Ksaverai Stankūnienei), pranašiškas eilėraštis „Nepažįstami laiptai“, „Aukštaitijos žvaigždė“, „Dviese tarp griuvėsių“, „Kai išeina muzika“. Renginio metu skambėjo ir poetės draugų sukurtos eilės Elenai Mezginaitei atminti: A. Čilienės, Almos Karosaitės – „Elenai“, poetės draugo Jono Strielkūno – „Mūsų jaunystė Panevėžy“. Sigito Stankūno ekspresyvus eilių atlikimas ne vieną renginio dalyvį graudino, ne vienam skruostu nuriedėjo ašara.

Dainininkas negailėjo gražių žodžių poetei ir pabrėžė jos kuklumą, paprastumą. Atlikėjas vieną jos eilėraštį pavadino „Aukštaitijos žvaigždė“ – būtent tokia ir buvo Elena Mezginaitė. Prisiminė ir Justino Marcinkevičiaus žodžius: „Elena Mezginaitė – geriausia poetė Lietuvoje“.

Po ekspresyvių melodijų, skambaus atlikėjo balso, negirdėtų istorijų, renginio dalyviai neskubėjo skirstytis: pakalbino dainininką, apžiūrėjo nuotraukas iš asmeninio Elenos Mezginaitės albumo, peržvelgė laikraščio straipsnius apie poetę. Tik tuomet besišnekučiuojant išsiskirstė į šviesų penktadienio vakarą.

Parengė Vaida Žalienė

Nuotraukos bibliotekos