Lietuvos istorinės asmenybės įamžintos gobelenuose

Smėlynės bibliotekoje šiuo metu eksponuojamos dvi tekstilininkės Irenos Piliutytės gobelenų parodos: „Knygnešiai – Lietuvos fenomenas“ ir „Lietuvos kultūros veikėjai – raštijos pradininkai“. Jos kviečia dar ir dar kartą atsigręžti į Lietuvos istoriją, prisiminti ir pagerbti tautos vedlius.

Klasikine gobeleno technika išausti Stanislovo Rapalionio, Abraomo Kulviečio, Mikalojaus Daukšos, Jono Bretkūno, Danieliaus Kleino, Kristijono Donelaičio, Vydūno, Maironio ir kitų iškilių asmenybių portretai pasakoja gimtosios kalbos rašto istoriją. Šios parodos ašis – Martynas Mažvydas, kuris vaizduojamas, prie krūtinės glaudžiantis mažą, bet  lietuviams labai brangią knygą „Katekizmas“ (1547), davusią pradžią rašytinės kalbos vystymuisi, sisteminimui, grožinės literatūros gimimui.

Parodos unikalumą lemia autorės kūrybos ašimi tapęs ir retai tekstilėje pasitaikantis portreto žanras. Dailininkės darbai eksponuojami parodose ne tik Lietuvos miestuose ir miesteliuose, bet ir kitose šalyse: JAV, Vokietijoje, Japonijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Olandijoje, Ispanijoje, Lenkijoje. Jos darbų turi įsigiję Ispanijos ir JAV kolekcininkai.

Atskirą pagarbos duoklę tekstilininkė atidavė ir Lietuvos fenomenui – knygnešiams. Jiems esame dėkingi už išsaugotą lietuvių kalbą. Šalia šešiolikos portretų, skirtų raštijos pradininkams, eksponuojama ir knygnešių – J. Bielinio, M. Valančiaus, M. Sederevičiaus, J. Kumečio portretai.

„Audimas ir kūryba – sielos jėgos, suteikiančios spalvas gyvenimui. Stengiuosi atsiliepti į dabarties aktualijas, kurti, austi ir tuo gyventi. Manoji tekstilė – vakar, šiandien ir visada“, – tokia Irenos Piliutytės kiekvienos gyvenimo dienos filosofija.

Parodas kviečiame aplankyti iki kovo 31 d.

Laikas:

  • 2022 m. kovo 17 d. – 2022 m. kovo 31 d.