Nacionalinė bibliotekų savaitė

Kaip ir kasmet, pavasariui įsibėgėjus, balandžio 23–29 dienomis vyko vienas smagiausių ir spalvingiausių renginių bibliotekų gyvenime – Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Tai bene svarbiausias metų renginys visoms šalies bibliotekoms. Šių metų, jau 21-osios, bibliotekų savaitės šūkis – „Nauja realybė – naujos formos“.

Nacionalinės bibliotekų savaitės linksmybės Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje prasidėjo nuo ypač daug susidomėjimo sulaukusio orientacinio žaidimo-pasimatymo „Židinio“ bibliotekoje. Žaidimo dalyviai turėjo aplankyti visas aštuonias miesto bibliotekas, kiekvienoje jų laukė paruoštos užduotys. Dalyviai grįžo pavargę, bet laimingi, visos užduotys pasirodė smagios ir nesudėtingos. Sugrįžusiųjų laukė karšta arbata bei „laimės šulinys“.

Dažnas užsukęs į biblioteką skaitytojas klausia, ką bibliotekininkas rekomenduoja perskaityti. Taip gimė literatūros paroda „Bibliotekininkas rekomenduoja“. Parodą pamatyti skaitytojai galėjo tiek Viešojoje bibliotekoje, tiek bibliotekos Facebook paskyroje. „Šaltinėlio“ bibliotekos „Facebook“ paskyroje pristatyti H. K. Anderseno premijos laureatai, kurių kūryba yra išversta į lietuvių kalbą. Tai vaikų pamėgti autoriai. Kvietėme atrasti dar neskaitytus šių autorių kūrinius. Visą savaitę bibliotekoje buvo eksponuojami šių autorių kūriniai.

Neapsieita ir be virtualių viktorinų, jas išbandyti galėjo visi norintys bibliotekų „Facebook“ paskyrose: „Pasakų šaly, nykštukų karalystėj“, „Pabėgusios eilutės“, „TAIP ir NE“. O kur dar nematytas pasakos „Jaučio trobelė“ pasakojimas. Pasakos metu Ozobot Bit robotukai užprogramuoti juda spalviniais kodais pasakos žemėlapiu. Visi Smėlynės bibliotekos „Facebook“ lankytojai galėjo dalyvauti knygų žiurkių vardynose.

„Žiburėlio“ biblioteka kvietė į kūrybines dirbtuves „Pasakų herojai“. Edukacija vyko nuotoliniu būdu – bibliotekos Facebook paskyroje. Edukologė Jurgita Čiplytė pristatė J. Marcinkevičiaus „Grybų karo“ ištrauką ir pasiūlė susikurti savo pasaką iš plastilino. Šis užsiėmimas buvo peržiūrėtas net 533 kartus. Taip pat surengta ir vaikų pamėgta laimingų knygų loterija arba „Aklas pasimatymas su knyga“. Buvo laimėta daug vaikiškų knygų. Kuriems laimė nesišypsojo, turėjo tenkintis saldžiais paguodos prizais.

Viešojoje bibliotekoje veikė Maironio lietuvių literatūros muziejaus informatyvi ir atraktyvi kilnojamoji paroda „Lietuvių literatūros įdomybės: nuo seniausių laikų iki šiandien!“.

Vienas labiausiai laukiamų įvykių ne tik bibliotekos darbuotojams, bet ir skaitytojams tapo naujo bibliotekos tinklalapio www.panbiblioteka.lt pristatymas. Atsinaujinęs, patrauklus ir modernus bibliotekos dizainas kviečia visus besidominčius bibliotekos naujienomis ir renginiais apsilankyti ir prenumeruoti naujienlaiškį.

Miglė Nasevičienė,
vyresn. bibliotekininkė