Nauja bibliotekos paslauga – bendravimo kortelės komunikacijai su įvairių gebėjimų galių žmonėmis

Bendravimas su asmeniu, turinčiu kalbos, elgesio ar kitų sutrikimų reikalauja specialių bendravimo įgūdžių. Tam tikrais atvejais būtinos ir pagalbinės komunikacijos priemonės, kurios papildo ar net pakeičia šnekamąją kalbą. Tęsdama iniciatyvos „Biblioteka visiems“ veiklas Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka įgijo adaptyvią programinę įrangą „Boardmaker“, kuri suteikia galimybę konkrečiais grafiniais simboliais, ženklais sukurti aktualią ir individualizuotą bendravimui skirtą medžiagą – bendravimo korteles.

Kam skirta?

Bendravimo kortelės padeda susikalbėti su asmenims, turinčiais kalbos, elgesio ar emocijų, intelekto, raidos, regos, autizmo spektro sutrikimų, cerebrinį paralyžių ir kt. Tyrimais įrodyta, kad vizualinėse priemonėse naudojami simboliai padeda asmenims geriau įsiminti mokomąją medžiagą, suteikia didesnes bendravimo galimybes ir padeda išreikšti mintis, norus, idėjas, priimti ir perduoti informaciją.

Kas gali naudotis?

Bendravimo kortelėmis patogu naudotis pedagogams, tėvams,  įvairių sričių specialistams, kurie turi nuolatinį kontaktą su tikslinėmis grupėmis ar kitiems suinteresuotiems asmenims. Sukurtas bendravimo korteles galima išsisaugoti patogiu formatu ir atsispausdinti. Darbas su šia programine įranga yra lengvas ir patogus – užtenka turėti pagrindinius kompiuterio valdymo įgūdžius.

Kur rasti?

Nuo 2021 m. gruodžio 1 d. kviečiame Panevėžio miesto ir regiono gyventojus, ugdymo specialistus ir visus, kam būtų aktualus ir naudingas šis bendravimo įrankis, naudotis nauja Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos paslauga.

Kaip pasinaudoti?

Susikurti komunikacinių kortelių rinkinį arba užsisakyti kortelių parengimo paslaugą galite šiais būdais:

  1. Užsiregistruokite individualiai kontaktinei darbo „Boardmaker“ programa naudojimo konsultacijai-mokymui Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. Po konsultacijos/-ų galėsite savarankiškai dirbti su šia programa bibliotekoje ir susikurti įvairių temų bendravimo korteles. (Paslauga teikiama tik asmenims su galimybių pasu.)
  2. Susisiekite su darbuotoju ir užsakykite nuotolinę kortelių parengimo paslaugą. Darbuotojas pagal jūsų poreikius parengs teminį bendravimo kortelių rinkinį ir pateiks elektroninę kortelių rinkinio versiją, skirtą spausdinimui.

Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu info@panbiblioteka.lt.

Kiek tai kainuoja?

Kontaktinės konsultacijos ir elektroninė kortelių rinkinio parengimo paslauga yra nemokamos.

Kortelių spausdinimo ir laminavimo paslaugos teikiamos pagal bibliotekos nustatytus mokamų paslaugų įkainius: A4 lapo spalvotas spausdinimas – 0,40 Eur, laminavimas – 1,00 Eur.

Jei rinkinys bus pristatomas į namus, pristatymo išlaidas taip pat turės apmokėti užsakovas.

Biblioteka yra tam, kad padėtų spręsti problemas. Jei sunku kalbėtis žodžiais – pasitelkite vaizdų kalbą!

Daugiau informacijos apie iniciatyvą „Biblioteka visiems“ rasite www.bibliotekavisiems.lt