R. Grumadienės knygos „Po trisdešimties metų…“ pristatymas bibliotekoje „Židinys“

Kovo 2 dieną bibliotekoje „Židinys“ įvyko tautodailininkės Robertos Grumadienės-Bačelytės pirmosios knygos „Po trisdešimties metų…“ pristatymas. Tai išskirtinis leidinys – jis išleistas trimis formatais: lietuvių, lietuvių–rusų ir lietuvių–rusų–ukrainiečių kalbomis.

Vakarėjant pavasariškai saulėtam trečiadieniui į Robertos Grumadienės knygos „Po trisdešimt metų…“ pristatymą rinkosi jos draugai ir literatūros mylėtojai. Esant sudėtingai karinei situacijai Ukrainoje, renginys pradėtas tylos minute, pagerbiant žuvusius karius. Nepaisant slogios pastarųjų dienų nuotaikos, ateiti į Robertos Grumadienės knygos pristatymą tikrai buvo verta – puikų humoro jausmą turinti, optimistiškai nusiteikusi autorė renginio dalyvius nukėlė į Krymo kalnus. Būtent jie yra pirmosios autorės knygos veiksmo vieta. Kūrinys „Po trisdešimties metų…“ – tai istorija apie netikėtą pagrindinės kūrinio veikėjos Romos kelionę į Krymo kalnus, ten sutiktus žmones, užsimezgusią draugystę ir netikėtai aplankiusį meilės jausmą. Knygoje vaizduojami du laikai – praeitis ir dabartis. Taigi, skaitytojai turėjo galimybę pažvelgti į kelionėje užsimezgusios draugystės tęsinį.

Renginį puošė ne viena autorės papasakota istorija. Viena iš jų – draugystė su biblioteka „Židinys“. Pasirodo, Roberta Grumadienė šioje bibliotekoje lankė kompiuterinio raštingumo kursus, kurių metu įgijo teksto rinkimo patirties. Būtent čia Krymo kalnų istorija ir buvo perkelta į kompiuterį. Visgi, kūrinio autorė prisipažino, nors rašymo idėjų turi daug, tačiau rinkti tekstą – jai viena iš sudėtingesnių užduočių.

Knygoje „Po trisdešimties metų…“ galima rasti daug gražių sentencijų: vienos – kurtos Robertos Grumadienės, kitos – paimtos iš interneto ar parašytos kitų autorių. Vyresn. bibliotekininkė Edita Balčiūnienė gražiausias sentencijas atspausdino – taip renginio dalyvius supažindino su jomis. Susirinkusiems perskaityta mintis tapo gražiu palinkėjimu vakarui. Knygos pristatymo metu autorė sulaukė pagyrų ir už leidinyje esančias nuotraukas, kuriose atsiskleidžia Krymo gamtos ir kalnų grožis. Fotografijų autorius – Aleksejus Jogodinskis.

Dar viena renginio dalyvius dominusi tema – kiek knygoje yra tikros Robertos Grumadienės patirties ir išgyvenimų? Pasirodo, tikrų įvykių knygoje – apstu, tačiau autorė išliko paslaptinga ir pridūrė, kad šis kūrinys – tik fikcija.

Renginio pabaigą vainikavo dovanos. Tautodailininkė Roberta Grumadienė renginio dalyvius apdovanojo savo pačios gamintais pakabučiais, dovanų sulaukė biblioteka „Židinys“ ir vyresn. bibliotekininkė Edita Balčiūnienė. Apdovanota buvo ir renginio kaltininkė – kovo 1 dieną šventusi gimimo dieną, Roberta Grumadienė iš draugų sulaukė dovanų, linkėjimų ir pavasarinių žiedų.

Knygos pristatymą baigė viltingi ir optimistiški Robertos Grumadienės ir vyresn. bibliotekininkės Editos Balčiūnienės linkėjimai. Renginio dalyviai išsiskirstė tikėdami, kad jie greitai išsipildys.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos