Istorikas Robertas Petrauskas: „Knygas rašau iš pajautimo“

Balandžio 8 d. Smėlynės bibliotekoje įvyko susitikimas su istoriku, televizijos laidų vedėju, rašytoju, sporto komentatoriumi Robertu Petrausku, kuris ne tik pristatė šiemet išleistą ketvirtąją savo knygą „Poltava“, tačiau renginio dalyviams papasakojo Ukrainos istoriją ir atskleidė šiuo metu vykstančio karo priežastis.

Po susitikimo su skaitytojais Klaipėdoje Robertas Petrauskas platformoje „Facebook“ paskelbė įrašą, kad apie jo naujausią knygą „Poltava“ yra svarbu ir būtina kalbėti čia ir dabar. Jis pasisiūlė aplankyti tas bibliotekas, kurios surinks daugiau nei 20 „patiktukų“. Smėlynės bibliotekos bičiuliai savo aktyvumu įrodė, kad susitikimas su istoriku Robertu Petrausku yra svarbus ir laukiamas Panevėžyje.

„Poltava“ – tai istorinė knyga apie 1709 m. įvykusį Poltavos mūšį. Drauge tai knyga, kurioje galima susipažinti su XVIII a. Europa, joje sutikti Rusijos carą Petrą I, Švedijos karalių Karolį XII, Lenkijos karalių Augustą II. Joje telpa LDK istorija, kuri neatsiejama nuo Ukrainos valstybės formavimosi. Pasak knygos autoriaus, ši knyga – tai pradžia to, kas dabar vyksta Ukrainoje. Norint suprasti, kodėl šiuo metu vyksta karas, būtina atsigręžti į istorinius faktus. Deja, istorikas Robertas Petrauskas negailestingas – jis pabrėžė, kad istorija linkusi kartotis. Tai reiškia, kad istorija yra ne tik praeities, bet ir ateities žvalgas.

Robertas Petrauskas prisipažino, kad knygas rašo iš pajautimo. Knyga „Poltava“ parašyta sugrįžus po Nacionalinės ekspedicijos, kuri jam – vienas iš įkvėpimo šaltinių. Kaip alternatyva popierinei knygai skaitytojams, besidomintiems istorija ir vertinantiems modernų skaitymą, patogumui yra išleista ir audioknyga. Pasak autoriaus, joje autentiškiausiai papasakota „Poltava“.

Gausiai susirinkusieji daugiau nei dvi valandas įdėmiai klausėsi Roberto Petrausko paskaitos apie Lietuvos, Ukrainos, Rusijos, Lenkijos valstybių formavimosi laikus. Sužinojo, kiek daug sąsajų turi lietuviai ir ukrainiečiai. Susitikimo metu atskleista daug istoriškai svarbių faktų, kurie, pasak istoriko, yra šiuo metu Ukrainoje vykstančio karo priežastys.

Susitikimo laikas pralėkė nepastebimai greitai. Susirinkusieji, belaukdami knygos autoriaus autografo, dalinosi įspūdžiais, diskutavo ir sutarė, kad išgirsta informacija – labai reikalinga čia ir dabar.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos