Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė: tvarios idėjos, judėjimas ir renginių gausa

Kasmet balandžio 23–29 dienomis yra minima Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šiemet 22-ąjį kartą minima savaitė buvo dedikuota tvarumo temai. Šios idėjos nepamiršo ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka.

Šįmet Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė pakvietė visus bibliotekininkus pajudėti. Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės pradžią vainikavo 12 km žygis Anykščiuose, kurį lyjant lietui įveikė šešios Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos darbuotojos. Bibliotekos kolektyvas jungėsi ir prie G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos organizuotos akcijos „(Ne)pėsčias“, kurios metu buvo kviečiama bibliotekininkus visą savaitę judėti pėsčiomis, paspirtuku ar viešuoju transportu. Į šią akciją įsitraukė 20 bibliotekos darbuotojų ir per visą savaitę įveikė 573 419 žingsnių.

Visa Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitė buvo skirta tvarumo temai: bibliotekininkės kvietė suteikti antrą gyvenimą perskaitytoms knygoms – jos buvo dovanojamos praeiviams, o kita dalis padovanota Panevėžio pusiaukelės namams. Vyko užsiėmimai gamtos tema vaikams – bibliotekoje svečiavosi „Žolinčių akademijos“ viceprezidentas, žolininkas, lektorius, knygų „Vaikai vaistažolių pasaulyje“ ir „Vaistažolių pasakos“ autorius Marius Lasinskas, kuris vaikams suteikė žinių apie vaistažoles, su jais gamino žolelių mišinį ir žalią druską, atskleidė kakavos ir kavos iš kiaulpienių šaknų receptą.

Paskutinę balandžio savaitę netrūko susitikimų su rašytojais. Bibliotekoje apsilankė rašytoja, žurnalistė Eva Tombak ir pristatė naujausią savo knygą „Ar čia kas nors yra?“, istorikas Juozas Brazauskas apibendrino biografinę apybraižą apie Balį Sruogą „Gyvenimas perbėgo per atmintį“, rašytoja Virginija Rimkuvienė su renginio dalyviais aptarė antrąją knygą „Jis vadina mane mama“, rašytojas Audrius Skačkauskas papasakojo apie knygą „Neleisk angelui nukristi nuo peties 2“, Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio fakulteto literatai drauge su mobiliografijos būrelio nariais pristatė išleistą leidinį „Sukasi laiko ratai“.

Vaikams įvyko edukaciniai užsiėmimai: „Bibliotekos skanėstas“, „Akmenų sriuba“, „(Ne)vienas“, renginys „Susipažinkite su bibliotekininko profesija“.

Šia proga veikė įvairios parodos: literatūros paroda „Keliaukime su knyga“ ir vienos knygos paroda pagal Jūratės Norvaišienės leidinį „Vienos raidės istorijos“. Buvo rengiamos parodos vaikams: virtuali vaikų kūrybinių darbų paroda „Knygų herojai“ ir fantastinių knygų paroda mažiems ir dideliems „Nuo Hario Poterio iki Žiedų valdovo“.

Skaitytojai buvo kviečiami į dvi pažintines ekskursijas – mažieji bibliotekos lankytojai susipažino su vaikų biblioteka „Žiburėlis“, o suaugusieji aplankė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos ekspoziciją „Bitės aruodai“.

Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę įvyko ne viena viktorina: virtuali viktorina FB iš ciklo „Literatūros geografija“, viktorina vaikams „Pasakų šaly, nykštukų karalystėj“, viktorina „Knyga – madingiausias pradinuko aksesuaras“. Buvo vykdomos ir akcijos – vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“ dovanojo naujiems skaitytojams bibliotekos ženkliuką, įvyko knygų loterija „Aklas pasimatymas su knyga“ ir vaikų knygos šventė „Augu su knyga“. Skaitytojai buvo kviečiami dalyvauti virtualiame fotokonkurse „Mano biblioteka“.

Visi šie renginiai įvyko per vieną – Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, todėl tai ne tik šventė bibliotekininkams, bet ir skaitytojams.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

TrenkTuro nuotrauka