519-ajame Panevėžio miesto gimtadienyje

Rugsėjo 9–11 dienomis Panevėžio miestas minėjo 519-ąjį gimtadienį. Rugsėjo 10-ąją, šeštadienį, miesto gimtadienio šventėje dalyvavo ir Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka. Bibliotekos stendus buvo galima sutikti net dviejose vietose: Respublikos gatvėje ir Laisvės aikštėje.

Saulėtą šeštadienį Respublikos gatvė vienai dienai virto Čičinsko gatve – čia karaliavo gastronomija. Biblioteka prisijungė prie šios temos ir visus kvietė gimtadienį švęsti prie literatūrinių vaišių stalo: panevėžiečiai ir miesto svečiai galėjo aplankyti parodą „Prie stalo su rašytoju“. Kiekvienas stabtelėjęs prie bibliotekos stendo ir įveikęs užduotį sulaukė dovanų: originalaus Čičinsko kepsnio ar literatūrinėse knygose esančių patiekalų receptų. Susidomėjusių netrūko: juk kaip įdomu kokiose knygose kokie patiekalų receptai slepiasi! Prie stendo apsilankiusiųjų laukė ir karšta, gardžiai kvepianti Išminties arbata su laimę nešančia sentencija. Ne vienas, perskaitęs dovanotą posakį, pritariančiai linkčiojo, šypsojosi, daugelis prisipažino, kad perskaityta mintis atitiko. Bibliotekos kolektyvas kvietė žaisti žaidimą „Lėkštutės-puodeliai“, analogišką žaidimui „Kryžiukai–nuliukai“. Šeimos, draugai, broliai ir sesės, kolegos, vyresni ir jaunesni gimtadienio šventės dalyviai – ne vienas panoro išbandyti savo jėgas. Čia netrūko azarto, žaismės ir laimėjimo džiaugsmo!

Biblioteka kvietė ir į kūrybines dirbtuves Laisvės aikštėje. Vieni gimtadienio šventės dalyviai gaminosi spalvingus knygų skirtukus ant pagaliuko, kiti mielai miklino pirštus lankstydami iš laikraščio šventinius maišelius, juos puošė, pagal norus aplikavo. Spalvingos ir ryškios kūrybinės dirbtuvės įtraukė: prie jų stabtelėjo ir patys jauniausi, ir vyresni panevėžiečiai.

Po dviejų metų pertraukos į Panevėžio miesto gimtadienio šventę sugrįžo šventinė eisena. Joje dalyvavo ir Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos kolektyvas drauge su kitomis miesto įstaigomis ir organizacijomis. Šiemet pasikvietėme neregėtų ir niekam nematytų „svečių“ – skambant gerai visiems žinomoms dainoms pagal poetės Elenos Mezginaitės eiles, tarsi iš fantastinių knygų puslapių nužengę „veikėjai“ smagiai žygiavo kartu. Drauge ėjusių „herojų“ kūrėja – bibliotekos dailininkė Asta Radvenskienė.

Bibliotekos kolektyvas visuomet džiaugiasi galėdamas susitikti, pabendrauti su panevėžiečiais ir miesto svečiais ne tik bibliotekoje, bet ir viešose miesto erdvėse. Nors šventinis savaitgalis pralėkė greitai, tačiau bibliotekos padaliniuose miesto gimtadienis tęsiasi – visą rugsėjo mėnesį galima aplankyti parodas ar sudalyvauti viktorinoje, skirtoje paminėti miesto gimtadienį. Kviečiame!

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos