Spalio pirmoji savaitė Europoje skelbiama, kaip DISLEKSIJOS PAŽINIMO SAVAITĖ

Spalio 3–9 dienomis jau trečius metus kviečiame jungtis prie iniciatyvos, kurios dėka didinamas disleksijos (DYS) sutrikimo žinomumas.

Daugiau nei 10 % pasaulio gyventojų turi disleksijos sutrikimų, ne išimtis ir Lietuva. Lietuvos mokyklose mokosi per 320 tūkst. mokinių, o tai reiškia, kad daugiau nei dešimtadalis jų sunkiai skaito, negeba suvokti teksto, turi didelių mokymosi sunkumų.  Disleksijos savaitės tikslas – didinti supratimą apie disleksiją, dalintis informacija ir skleisti naujausias žinias, kurios gali pakeisti žmonių, turinčių disleksiją, gyvenimą.

Iniciatyva „Go Red for Dyslexia“ prasidėjo 2015 m. Australijoje ir jau tradiciškai visame pasaulyje rengiama kasmet pirmąją spalio mėnesio savaitę, o Lietuvoje vyksta antrą kartą (pirmoji disleksijos savaitė organizuota 2020 m.). Iniciatyvos tikslas – „nuginkluoti“ raudoną spalvą, išryškinančią klaidas mokykloje, skatinti visuomenę atkreipti dėmesį į skaitymo sunkumų patiriančius vaikus, domėtis ir priimti teisingus sprendimus vaikų lavinimo procese. Susipažinkite su disleksijos pažinimo savaitės renginiais https://www.dyslexiacentras.lt/naujienos/dyslexia-savaite-2022-kvieciame-dalyvauti/).

Peržiūrėkite filmą „Mical“ (https://www.youtube.com/watch?v=p-Eycme4NFM) apie disleksiją turintį vaiką. Jo istorija padės suprasti, kas yra disleksija, kaip jaučiasi šie vaikai ir kaip skubiai jiems reikia pagalbos bei juos suprantančios aplinkos.

Disleksiją turintiems skaitytojas – primename, kad galite naudotis virtualia garsinių knygų biblioteka ELVIS (https://elvislab.lt/ ). Virtualiose ELVIS lentynose įgarsinta rikiuojasi beveik visa mokiniams rekomenduojama literatūra (https://labiblioteka.lt/data/public/uploads/2021/05/garsines-knygos-moksleiviams_8.pdf ), taip pat garsinamos ir kitos puikios knygos ne tik vaikams ir paaugliams (https://labiblioteka.lt/data/public/uploads/2022/02/vaiku-katalogas-maketas-2021_webui.pdf, bet ir suaugusiems! (https://labiblioteka.lt/data/public/uploads/2022/05/download-15 )

Siūlome išbandyti bibliotekos paslaugas: Biblioteka „Židinys“ (Nemuno g. 76, Panevėžys) kviečia vaikučius išbandyti naują nemokamą edukacinę programą „Sensoriniai skaitymai“. Skaitymai parengti vaikams, turintiems autizmo spektro sutrikimų bei kalbos arba komunikacijos sunkumų. Užsiėmimų metu mažiesiems yra suteikiama galimybė patirti pasakojimą kitais pojūčiais, ne vien tik kalba. Bei edukacinę programą „Raidžių istorijos ir nuotykiai“. Užsiėmimo metu vaikai supažindinami su įvairiomis abėcėlėmis, raidžių formomis, žaidžiami smagūs žaidimai, kurių užduotys moko lietuviškos abėcėlės raides susieti su žodžiais, vaizdais bei aplinkoje esančiais daiktais. Daugiau informacijos tel. 8 45 461 567 ar el. paštu zidinys@panbiblioteka.lt.

Visus kviečiame:

  • kurti raudonai – nesvarbu, ar tai siuvinėjimas, nėrimas, piešimas, tapymas ar knygų piramidės statyba – kurkite bet ką, ką galite padaryti raudonais atspalviais.
  • rengtis raudonai – išsirinkite savo gražiausius raudonus drabužius arba naudokite raudonas detales aprangoje, taip skleisdami žinią apie disleksiją.
  • rašyti raudonu rašikliu – eilėraščius, laiškus, dainas ar tekstus apie disleksijai palankią ateitį.
  • nekreipti dėmesio į gramatines klaidas!
  • kelti turinį į socialinių tinklų paskyras, žymėti grotažymes #DisleksijosPažinimoSavaitė2022#GoRedForDyslexia ir taip atkreipti dėmesį.

Disleksijos pažinimo savaitę Lietuvoje organizuoja Lietuvos aklųjų biblioteka, teikianti pagalbą visiems, negalintiems skaityti įprastai, privati iniciatyva „Dyslexia centras“ ir Mokymosi ypatumų centras „Labirintas“. Disleksijos pažinimo savaitę globoja Švedijos Karalystės ambasada Lietuvoje.