Kaip padėti sau

Jau tapo tradicija spalį, artėjant šalčiausiam metų laikui, stiprinti sveikatą. Spalio 12-osios vakarą į ją atkreipti dėmesį pakvietė Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka. Čia įvyko medikės, art-terapijos specialistės, psichologės, neuroedukatorės Angelės Šimoliūnienės paskaita „Kaip padėti sau“.

Pasiklausyti medikės Angelės Šimoliūnienės paskaitos susirinko gausus būrys panevėžiečių ir miesto svečių. Lektorė medicinos srityje žinias gilino keturiolika metų: tris metus mokėsi Kinų medicinos, Mykolo Romerio universitete studijavo dailės terapiją, psichiatrijos, genetikos, mokėsi Naujų technologijų ir koučingo institute psichologinio konsultavimo taikant dailės terapijos metodus, tris metus studijavo Trečiojo tūkstantmečio psichologiją, ketverius metus praleido Holistinio sveikatos ugdymo institute, baigė mokslinės aromaterapijos institutą Prancūzijoje. Vakaro viešnia domisi Vakarų ir Rytų medicina (kinų, ajurveda, fitoterapija, aromaterapija, psichologija, dailės terapija ir neuroedukaciniai metodai). Didžiausią indėlį į žmogaus problemų sprendimą medikė gavo šešerius metus dirbdama su vyru medicinos mokslų daktaru Igoriu Bičkovu. Šioje srityje Angelė Šimoliūnienė dirba jau dešimt metų ir yra gavusi Šv. Kunigaikštienės Olgos ordiną (Ukrainos) apdovanojimą už švietėjišką veiklą ir pagalbą žmonėms.

Vakaro viešnia paskaitos pradžioje įvardino tris didžiausius žmogaus sveikatai priešus: stresas, įtampa ir pyktis. Kai žmogus jaučia įtampą, susiaurėja kasos, kepenų, tulžies pūslės latakai, skrandis užsispaudžia, kraujagyslės spazmuoja. Esant dideliam stresui, dažniausiai užsispaudžia raumenys, vidaus organai, rūgštėja organizmas. Patiriant trumpalaikę įtampą, žmogus patiria nevirškinimo problemų, sukyla spaudimas. Tačiau ilgą laiką darbe ar šeimoje patiriant stresą, organizme prasideda rimti pakitimai, kuriuos vadiname ligomis. Angelė Šimoliūnienė savo paskaitoje pateikė dešimt patarimų, kaip galima padėti sau ir išvengti ligų.

Vieni pirmųjų medikės patarimų susiję su emocijų atsikratymu. Kaip teigė lektorė, susipykus ar susinervinus, per 2 minutes nueiti ir su vandeniu nuplauti rankas, alkūnes, svarbu plauti veidą vandeniu aukštyn ir taip nuo savęs nustumti energiją. Neigiamas emocijas galima ir išpiešti ant popieriaus – abiem rankom piešti ratus. Po sunkios darbo dienos, sugrįžus namo, Angelė Šimoliūnienė rekomendavo vyrams padaužyti bokso kriaušę, o moterims – emocingai pašokti – taip nuslūgs įtampa, atšoks vidiniai užspaudimai.

Medikė nurodė, kad svarbiausias žmogaus organas yra kepenys – jos atlieka net trisdešimt šešias funkcijas žmogaus organizme. Jų funkcijai gerinti, skatinti kanalų atlaisvinimą, vakarais rekomenduojama kepenis pašildyti su gumine pūsle. Pasak lektorės, kepenims reikalingas karštis.

Dar vienas Angelės Šimoliūnienės patarimas – eiti miegoti iki 22 valandos – tuomet ilsisi nervų sistema. Prieš miegą galima pasvajoti, pasiklausyti meditacinės muzikos, prisiminti laimingiausią gyvenimo momentą. Atsikėlus ryte, neskubėti atsikelti iš lovos – lektorė rekomendavo lengvai pasportuoti gulint. Taip organizmas apšyla, pasiruošia kūno padėties pasikeitimui. Jeigu ryte žmogus jaučia nugaros raumenų spaudimą, galima šluotele padaužyti nugarą nuo viršaus į apačią, per kojas žemyn, tuomet vidine kojų puse kilti aukštyn – taip sujudinama organizmo vandenų cirkuliacija. Dar vienas medikės patarimas – terpentino vonios pagal medicinos mokslų daktaro, akademiko Abramo Solomonovičiaus Zalmanovo metodiką. Terpentino tirpalas suaktyvina, praplečia kapiliarus. Pastarieji ląsteles apvalo nuo virusų, skatina limfos tekėjimą, šalina toksinus, šlakus iš organizmo, atpalaiduoja raumenis, nuima įtampą ir t.t.

Siekiant išvengti ligų, Angelė Šimoliūnienė kvietė užsiimti dailės terapija. Pasaulyje šis gydymas medicinoje taikomas nuo 1960 metų, Lietuvoje – tik keli metai kaip pripažinta viena iš gydymo sričių. Pasak medikės, norint išsivalyti, piešti reikėtų ilgą laiką kasdien po valandą – užsimerkus ir su pirštų pagalvėlėm. Pirmąsias dvidešimt minučių veikia protas, o vėliau įsijungia pasąmonė. Angelė Šimoliūnienė yra pati išbandžiusi dailės terapiją. Rezultatai – stebėtinai geri – iš terapijos gimė pirmoji medikės trimačio vaizdo tapybos darbų paroda „Praskleidus uždangą“, kuri pirmą kartą Panevėžyje buvo eksponuojama Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje.

Paskutinis ir vienas svarbiausių medikės patarimų – gebėjimas suvaldyti savo minčių srautus, požiūrį į gyvenimo reiškinius, situacijas. Kiekvienas nutikęs įvykis – tai pamoka, kviečianti tobulėti dvasiškai, keistis, nestovėti vietoje. Vakaro viešnia kvietė visus tapti geresniais, mylinčiais žmonėmis, kurie geba atleisti ir paleisti pyktį.

Išklausius paskaitą „Kaip padėti sau“, daugelis susirinkusiųjų panoro su medike pasikalbėti asmeniškai, paieškoti problemos sprendimo būdų. Įkvėpti teigiamų minčių, gerai nusiteikę paskaitos dalyviai išsiskirstė į šviesų ir spalvingą rudens vakarą.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos