Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė: „Pakartotinis panaudojimas namų sąlygomis: misija įmanoma!“

Šiaurinėje bibliotekoje – įvyko susitikimas su iš Panevėžio kilusia, žurnaliste, televizijos laidų prodiusere Rūta Lukoševičiūte-Daudiene, kuri skaitė paskaitą tvarumo tema „Pakartotinis panaudojimas namų sąlygomis: misija įmanoma!“. Šis renginys – bibliotekos rengto aplinkosaugos švietimo projekto „Girdžiu gamtos šnaresį“ viena iš dalių. Susitikimą finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Šiandien visus supa vartotojiška kultūra – vitrinose nuolat šmėžuoja gražūs daiktai su ryškiomis nuolaidomis. Tačiau ar reikia jų tiek daug ir ką daryti, kai įsigytos prekės greitai tampa atliekomis? Iš Vilniaus į gimtąjį Panevėžį tvarumo tema pakalbėti atvyko žurnalistė, televizijos laidų prodiuserė Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė. Debiutinę savo paskaitą vakaro viešnia pradėjo nuo pradžių pradžios – prieš penkiolika metų žurnalistė ėmė interviu iš merginos, kuri aktyviai rūšiavo atliekas. Tąkart sulaukė netikėto klausimo – per kiek laiko suyra plastikas? Atsakymas pribloškė – plastikas yra net penkis šimtus metų, o stiklas dvigubai ilgiau – tūkstantį! Šis momentas tapo lemtingu – Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė ėmė vis labiau domėtis aplinkosauga, rūšiuoti atliekas, atsakingai vartoti, todėl žinių tvarumo tema Šiaurinės bibliotekos viešniai nestinga.

Žurnalistė neslėpė, kad turbūt daugelis savo namuose turi niekam nereikalingų daiktų, todėl pirmiausia susitikimo dalyvius pakvietė neapkrauti namų jais ir išsivalyti – bent vieną kartą per metus. Daugelis linkę nereikalingus drabužius, daiktus aukoti, tačiau tai turėtų būti saikinga. Pasak Rūtos Lukoševičiūtės-Daudienės, geriausia juos mainyti (tam tinka platforma „Vinted“) arba atiduoti į vietas, kurios yra atsakingos už drabužių perdirbimą (parduotuvė „H&M“). Nors daugelis mūsų linkę kaupti, tačiau bibliotekos viešnia kvietė neapsikrauti daiktais – verta atsisakyti spontaniškumo ir prieš perkant kaskart pasvarstyti, ar prekė tikrai reikalinga. Dar vienas svarbus aspektas – daiktas turi tarnauti žmogui, o ne žmogus daiktui, todėl žurnalistė kvietė įsigyti kokybiškus, ilgalaikius pirkinius.

Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė džiaugėsi, kad jau keletą metų sėkmingai Lietuvoje veikia depozito sistema – ji puikiai prigijo ir tikrai sumažina išmetamo plastiko, stiklo kiekius. Vis daugiau miestų turi Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Panevėžyje šalia šios aikštelės pavasarį jau turėtų veikti ir daiktų dalijimosi punktai. Bagažinių“ turgeliai – dar viena taupaus vartojimo vieta, kurią mėgsta ir visiems rekomenduoja žurnalistė.

Rūšiavimas – atsakingo vartotojo bruožas. Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė pateikė ne vieną patarimą susirinkusiems, kas svarbiausia skirstant atliekas. Pasak viešnios, svarbu išrūšiuoti švarias, tvarkingas pakuotes – tuomet jos bus tinkamos perdirbimui. Daugeliui kyla klausimas – kur dėti panaudotas automobilio padangas? Pasirodo, jas galima grąžinti į parduotuvę. Prodiuserė susirinkusiems priminė, kad Elektrėnų mieste veikia padangų perdirbimo įmonė – gamykloje jos virsta sporto, vaikų žaidimų aikštelių danga ir gumos kilimėliais.

Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė jau ne vienerius metus nereikalingus daiktus prikelia „antram“ gyvenimui. Paskaitos pabaigoje susitikimo dalyviai išvydo, kaip pakuotės ir daiktai virsta šventine dekoracija, kurią žurnalistė padovanojo Šiaurinei bibliotekai.

Paskaita „Pakartotinis panaudojimas namų sąlygomis: misija įmanoma!“ neprailgo – sužinota daug informacijos tvarumo tema, o jos pabaigoje viešnia atsakė į renginio dalyvių galvose kirbėjusius klausimus. Ir Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė, ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka kviečia būti atsakingais vartotojais – juk gamtos ir žmogaus santykis yra labai glaudus.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos