Eilėmis ir muzika paminėtas poetės E. Mezginaitės 81-asis gimtadienis

Lapkričio 8-osios vakarą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje įvyko poezijos ir muzikos vakaras „…Per tavo dieną, lapais nukritusią…“, skirtas paminėti poetės Elenos Mezginaitės 81-ąjį gimtadienį. Rudens vakarą kūrėjos eiles skaitė Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Albinas Kėleris, muzikavo – gitaristas Raimundas Januševičius.

Su gausiai susirinkusia publika Albinas Kėleris dalinosi prisiminimais apie Eleną Mezginaitę: jiedu bendravo darbiniais klausimais. Tačiau didžiausią įspūdį aktoriui paliko kūrėjos poezija, kurioje itin stipriai justi tikrumas. „Tai skausminga, tikra, iškentėta poezija“, – tokiais žodžiais poetės eiles apibūdino Albinas Kėleris ir skaitė Elenos Mezginaitės eilėraščius iš įvairių jos kūrybos periodų. Antradienio vakarą skambėjo visiems gerai žinomi ir kiek rečiau girdėti kūriniai: „Išvyniokit mane kaip rankšluostį“, „Mano senas drauge“, „Senieji artistai“, „Ne mano vestuvės“, „Jau bijau atsisėst ant kreivai pastatytos kėdės“ ir daugelis kitų.

Elena Mezginaitė turėjo puikų humoro jausmą. Tai žinojo ir aktorius Albinas Kėleris, kuris renginyje nepamiršo to paminėti ir perskaityti keletą šmaikščių kūrėjos išsakytų minčių, pasakymų, sukėlusių susirinkusiems šypsnį. Tarp skaitomų eilių renginio dalyviai klausėsi Raimundo Januševičiaus gitaros stygų garsų – švelnios baladės sustiprino lyriškumo įspūdį.

Visi, negalėję atvykti į poetės gimtadienio minėjimą, turi galimybę pamatyti bibliotekos skaitytojo Stepono Kubecko renginio filmuotą medžiagą čia: https://www.youtube.com/watch?v=fPj3TeZFs0M

Nors poezijos ir muzikos vakaras „…Per tavo dieną, lapais nukritusią…“ greitai praėjo, tačiau Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje poetės gimtadienis tęsiasi. Visi norintys prisiminti ir labiau pažinti kūrėjos asmenybę ir poeziją, yra kviečiami aplankyti parodas, veikiančias iki lapkričio 14 dienos: Viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34) galima pamatyti nuotraukų, dokumentų, laiškų ir kitokių liudijimų apie poetę Eleną Mezginaitę ekspoziciją, o Šiaurinėje bibliotekoje (Pušaloto g. 55) eksponuojama nuotraukų paroda iš asmeninio kūrėjos albumo „Tik atspindys vandenyje“. Pamatyti šias ekspozicijas galima ir virtualiai – tereikia užsukti į Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos svetainėje esančią „Elenos Mezginaitės erdvę“. Čia galima paskelbti savo prisiminimus apie poetę ir papildyti jos nuotraukų albumą.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos