Parko bibliotekoje – aromatingas užsiėmimas senjorams

Lapkričio 16-osios popietę senjorų klube „Pabūkime kartu“ įvyko edukacinis užsiėmimas „Natūralių kvepalų gamyba“. Atsigręžti į gamtos suteikiamas dovanas žmogui pakvietė „Odorata“ vadovė Renata ir jos kolegė Kamilė iš Anykščių. Šis užsiėmimas – tai viena iš bibliotekos rengto aplinkosaugos švietimo projekto „Girdžiu gamtos šnaresį“ dalių. Edukaciją senjorams finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Bibliotekos viešnia Renata susirinkusioms moterims papasakojo, kad uoslė – labai svarbus pojūtis, kuriam pradingus gali atsirasti net psichologinių pasekmių. Natūralūs kvapai išgauti iš aromatingų augalų eterinių aliejų veikia žmogaus organizmą: vieni nukelia į tam tikrus prisiminimus, kiti turi sąsajų su įvairiais gyvenimo įvykiais. Pasak viešnios, augalai balansuoja organizmą, gerina sveikatą. Žmogaus ir gamtos sąsaja labai svarbi – dažnai būnant gamtoje, kūnas išjautrėja ir ima jausti tai, ko anksčiau nejuto: nurimstama, iškyla atsakymai į klausimus, atrandami problemų sprendimai.

Edukacinio užsiėmimo metu visoms dalyvėms buvo išdalinti nedideli buteliukai su simondsijų aliejumi. Pasak „Odoratos“ vadovės, ši medžiaga – gaminamų kvepalų pagrindas, nes tinka visiems odos tipams ir neturi jokio kvapo. Tam, kad aromatai nesusimaišytų, Renata pakvietė vis gurkšnoti vandenį ir kartas nuo karto uostyti kavos pupeles. Bibliotekos viešnia prieš pradedant mėgautis augalų eterinių aliejų kvapais pabrėžė, kad svarbu atsipalaiduoti, apie nieką negalvoti ir mėgautis gamtos suteiktais kvapais. Renata kvietė stebėti, ką užuosti aromatai sukelia, kokios asociacijos iškyla. Taip ratu per visų užsiėmimo dalyvių rankas keliavo levandos, arbatmedžio, jeronimo, kvapiosios kanangos, jazmino, santalo, palmarozos, greipfruto, frankincenso (pluoštinės bosvelijos), bergemotės, dalbergijos, citrinžolės, kedro, aviečių sėklų, kesijos, laukinės morkos, pipirmėtės, eukalipto, čiobrelio ir rozmarino eteriniai aliejai. Senjorės juos visus uostė, labiausiai įsimintinus, patikusius kvapus įlašino į buteliuką su aliejumi. Taip buvo sukurti natūralūs kvepalai: vienoms aromatas patiko, kitos kvapus dar šiek tiek koregavo. Bibliotekos viešnia negailėjo patarimų – šiuos kvepalus galima įtrinti į plaukus ar kūną po prausimosi.

Edukacinio užsiėmimo „Natūralių kvepalų gamyba“ pabaigoje „Odoratos“ vadovė pakvietė susitikimo dalyves išsakyti savo mintis. Sutartinai visoms šis užsiėmimas labai patiko: užplūdo pakilumo, lengvumo, malonumo jausmas, o įgyta nauja patirtis, žinios, pokalbiai ir paliestos temos su bibliotekos viešnia Renata įtraukė ir sudomino. „Odoratos“ vadovė kvietė visus kuo dažniau būti gamtoje – juk ji išlaisvina nuo sunkumų, problemų ir ligų.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos