Liečiami, šviečiantys parodos eksponatai kvietė pažinti lietuvių kalbą

Spalio – lapkričio mėnesiais net dvejose miesto bibliotekose buvo eksponuojama Lietuvių kalbos instituto kilnojamoji edukacinė paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“. Įsitikinti, kokia gimtoji kalba yra turtinga, įdomi ir savita, galėjo kiekvienas, apsilankęs šiose bibliotekose.

Smėlynės bibliotekoje ši paroda sulaukė pačių įvairiausių lankytojų – nuo šešiamečių iki garbaus amžiaus skaitytojų, neabejingų mūsų kalbos istorijai. Parodą aplankė ir interaktyviuose užsiėmimuose dalyvavo dvi klasės ketvirtokų, viena – antrokų, šešiamečių grupė ir net ukrainiečiai moksleiviai, besimokantys gimnazijoje.

Viešojoje bibliotekoje įvyko 13 edukacijų. Netradicinėse lietuvių kalbos pamokose lankėsi moksleiviai iš „Ąžuolo“, „Šaltinio“, „Saulėtekio“, Alfonso Lipniūno, „Vyturio“, Vilties progimnazijų bei „Minties“ gimnazijos moksleiviai. Ekspozicijoje esantys unikalūs, interaktyvūs eksponatai edukacijų dalyviams padėjo sužinoti, kokius žodžius lietuvių kalba davė kitoms Europos kalboms, kad žodį „būras“, sutinkamą K. Donelaičio poemoje „Metai“, mes pasiskolinome iš vokiečių kalbos, o žodį „ainis“ sugalvojo kalbininkas J. Basanavičius. Šviečianti „akis“ ir „musė“ padėjo ieškoti lietuviško žodžio atitikmens kitose pasaulio kalbose.

Daugiausia laiko moksleiviai praleido prie indoeuropiečių kalbų medžio. Augindami sodą išsiaiškino, kad mūsų kalba priklauso baltų kalbų grupei, kurioje liko dvi gyvos – lietuvių ir latvių kalbos, sužinojo, kad daugiausia žmonių pasaulyje kalba indų grupės kalbomis, o iš viso pasaulyje – net 6000 įvairiausių kalbų.

Sudėti lietuvių kalbos abėcėlę buvo smagu visiems – ir antrokams, ir devintokams. Kuo vyresni, tuo sekėsi sunkiau, bet azartas visus skatino nepasiduoti, nes dar reikėjo atrasti unikalią raidę „Ė“, kurią sugalvojo lietuvių raštijos pradininkas D. Kleinas. Pasigamindami savo vardo pirmosios raidės atspaudą, moksleiviai netruko pastebėti, kad daugiausia raidžių yra iš lotynų kalbos, kurių pagrindu Martynas Mažvydas 1547 m. paskelbė pirmąją lietuvių kalbos abėcėlę.

Paklausus, kaip manote, kiek lietuvių kalba turi žodžių, atsakydami – daug, neklydo visi. Tačiau išeidami moksleiviai jau žinojo, kad lietuvių kalba turi per 1 milijoną žodžių, kurių tik pusė sutilpo į dvidešimt „Lietuvių kalbos žodyno“ tomų.

Interaktyvūs parodos „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“ žaislai ir įvairios užduotys neleido lietuvių kalbos pamokose moksleiviams nuobodžiauti, suteikė žinių ir sulaukė gerų atsiliepimų. Parodą aplankė 350 miesto moksleivių.

Gitana Navagruckienė,
Informacijos skyriaus vedėja

Nuotrauka Ž. Snicorytės