Jaukus žolynų menininkės Laimos Dzigaitės 2023 m. kalendoriaus pristatymas

Šaltą gruodžio 15-osios vakarą bibliotekoje „Židinys“ pristatytas žolynų menininkės Laimos Dzigaitės kurtas 2023 metų kalendorius.

Artėjant gražiausioms metų šventėms, biblioteka „Židinys“ pakvietė prie jaukiai degančių žvakelių pasimėgauti karšta arbata, trumpam sustoti, pamąstyti ir susipažinti su vakaro viešnios iš Ukmergės – Laimos Dzigaitės – kūryba. Menininkę nuo mažens lydėjo dailė – baigė Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklą, vėliau dirbo Stepo Žuko aukštesniojoje meno mokykloje. Per ilgą kūrybinį kelią, Laima Dzigaitė išbandė įvairias dailės technikas: grafiką, akvarelę, batiką ir net drožybą. Tačiau jau dvidešimt metų bibliotekos viešnia kuria neįprasta technika, kurią dailininkas Vaidotas Žukas yra pavadinęs „žolynų grafika“. Kūrėjos didžiausias įkvėpimas – gamta. Trisdešimt personalinių parodų surengusios ir savo kūrybą ne vienoje užsienio šalyje pristačiusios menininkės siekis – parodyti kaip svarbu mylėti ir stebėtis mums dovanota nuostabia gamta. Įspūdingus paveikslus bibliotekos viešnia kuria iš įvairių gėlių, augalų, žolynų. Pasak Laimos Dzigaitės, daugiausiai dirba žiemą, kuomet gamta ilsisi.

Ketvirtadienio vakarą žolynų menininkė pristatė 2023 metų kalendorių-albumą, dalinosi savo kūrybos paslaptimis, darbo specifika. 2023 metų kalendorius-albumas yra sudarytas iš dvylikos Šventųjų (Žolynų motina Marija, Gydanti, Maloningoji, Sopulingoji, Dangaus Karalienė, Malonės pilnoji, Keliaujančių globėja Marija, Šv. Antanas, Šv. Ona ir kt.) paveikslų, kuriuos menininkė sukūrė iš įvairių augalų. Pasak Laimos Dzigaitės, juose vyrauja tik natūralios, gamtos suteiktos spalvos – nenaudota jokių dažų. Darbai sukurti pasitelkiant įvairiausius augalus: dekoratyvinius mieželius, tulpytes, pastarnoko žiedus, smidro šakas, džiovintus ir žalius kukurūzų lapus, garšvos žiedynus, geltonąsias ramunėles, diemedį, avižas, smilgas, medetkas, paparčio lapus, astras, morkų lapelius, tuopas, guobas, klevų sėklas, kraujažoles, karklus, krapus, linus, tarkšles ir kt. Kūryboje Laima Dzigaitė naudoja ir audinius – paveiksluose galima aptikti menininkės mamos skarelės, pagalvės atraižų. Darbuose yra ir siuvinėjimo detalių.

Renginio metu tris paveikslus buvo galima apžiūrėti gyvai – pristatymo dalyviai įsitikino, kad darbai reikalauja itin didelio atsidavimo, kruopštumo ir darbštumo. Didžioji dalis šventųjų paveikslų – moterys. Menininkė yra sulaukusi pastebėjimų, kad kurti Šventųjų atvaizdai aplinkiniams primena artimuosius. Pasak Laimos Dzigaitės, kai kuriuose ji randa panašumų į savo mamą.

Jaukus kūrybos vakaras leido sustoti ir pasidžiaugti kūryba, advento ramybe. Po pristatymo renginio dalyviai bendravo su menininke, apžiūrinėjo paveikslus, laukė kūrėjos autografo. O įsigijusieji ateinančių metų kalendorių jau laukia gražiausių metų švenčių.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos