Bibliotekoje pristatyta knyga „Aš – Rokas Žilinskas“

Vasario 1-osios vakarą Viešojoje bibliotekoje įvyko pernai išleistos knygos „Aš – Rokas Žilinskas“ pristatymas. Renginyje dalyvavo ir leidinio autorės – Roko Žilinsko sesuo Monika Žilinskaitė ir žurnalisto, Seimo nario draugė Daiva Žeimytė-Bilienė.

Ketvirtadienio vakarą apie gerai žinomą žurnalistą, Seimo narį Roką Žilinską išgirsti iš pirmų lūpų panoro gausus būrys panevėžiečių. Praėjusių metų pradžioje pasirodžiusi knyga „Aš – Rokas Žilinskas“ savyje talpina Roko rašytus giliamintiškus tekstus, interviu, draugų prisiminimus ir nuotraukas iš asmeninio gyvenimo ir profesinės veiklos archyvo. Pasak knygos autorių, surinkti šią medžiagą užtruko – Monika Žilinskaitė ir Daiva Žeimytė-Bilienė dirbo apie penkerius metus. Leidinys pasirodė tais metais, kuomet buvo minimos 5-osios Roko Žilinsko mirties ir 50-osios gimimo metinės. Roko sesuo Monika prisipažino, kad tokios asmenybės atminimą buvo svarbu įprasminti.

Pirmoji knygos rankraščio skaitytoja buvo Roko Žilinsko mama. Pasak Monikos Žilinskaitės, mama labai laukė šios knygos, todėl perskaitė ją greitai – per vieną vakarą. Iki šiol šis leidinys yra ant jos naktinio stalelio – mama dažnai ją paskaito, pavarto.

Sesuo Monika Žilinskaitė papasakojo, kad Rokas buvo puikus brolis. Nuo vaikystės seserimi labai rūpinosi, drąsino, mokė. Glaudų ryšį jiedu išsaugojo ir jau suaugus. Pasak Monikos Žilinskaitės, Rokas nuo vaikystės labai daug skaitė, mylėjo bibliotekininkes ir dažnai lankydavosi bibliotekoje. Sesuo Monika iš brolio Roko sulaukdavo knygų rekomendacijų – taip jos mėgiamų knygų sąrašą papildė E. M. Remarko, W. Folknerio, U. Eco, G. G. Marques ir S. Rushdie autorių tekstai.

Žurnalistas, vėliau dirbęs Seimo nariu, turėjo įvairių visuomeninių veiklų apie kurias tik nedaugelis žinojo. Rokas Žilinskas gan anksti buvo pastebėtas, kaip gabus žurnalistas – dar pirmame studijų kurse jis dirbo radijuje, o neilgai trukus jam buvo pasiūlyta dirbti ir televizijoje. Gabus lietuvių kalbos ir teksto kūrimo žinovas šias žinias ugdė ir perdavė jaunajai kartai. Pasak Daivos Žeimytės-Bilienės, Rokas nebeplanavo tęsti Seimo nario karjeros, turėjo kitokių ateities planų. Vienas jų – darbas su priklausomybių prevencija. Rokas Žilinskas norėjo įvesti tvarką, kuri galioja Amerikoje – kai prasižengusiam priklausomybių turinčiam asmeniui pasiūlomas pasirinkimas – arba pradėti gydytis ilgalaikėje reabilitacijoje, arba paskirtą bausmę atlikti įkalinimo įstaigoje. Sesuo Monika prisipažino, kad planuoja tęsti šiuos brolio Roko taip ir neįgyvendintus ateities planus.

Knygos pristatyme netrūko ir smagių istorijų – Monika ir Daiva mielai dalinosi istorijomis apie brolį ir draugą – smagios situacijos renginio dalyviams sukėlė nuoširdų juoką. Prisiminimais apie žurnalistą dalinosi ir pristatymo dalyviai, Roko ir Monikos pusbrolis Svajūnas. Visi, kas buvo sutikę ir bendravę su Roku Žilinsku, patvirtino, kad tai buvo nuoširdi, ryški ir gabi asmenybė.

Sąžiningas, atsakingas, jautrus, protingas, gebantis išgirsti ir išklausyti, norintis padėti – tokia Roko Žilinsko asmenybė buvo pristatyta panevėžiečiams. Žurnalistas paliko ryškų pėdsaką šiame pasaulyje – tai įrodo žiemišką vakarą susirinkęs gausus būrys gerbėjų. Dalis renginio dalyvių įsigijo pristatytą knygą su sesers Monikos palinkėjimais, kiti – ją perskaitys pasiėmę iš bibliotekos ar įsigiję knygynuose. Knygos pristatymo pabaigoje knygos autorės prisipažino, kad kalbėti ir prisiminti šią asmenybę buvo labai gera.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos