Sesuo Viktorija Voidogaitė: „…ir tarp puodų vaikšto Dievas“

Vasario 24 dienos vakarą Smėlynės bibliotekoje svečiavosi viešnia iš Vilniaus – vienuolė, edukologė, 2021 m. Tolerancijos žmogumi išrinkta sesuo Viktorija Voidogaitė, kuri pristatė savo knygą „…ir tarp puodų vaikšto Dievas“.

Ekspresyvi, emocionali ir turinti puikų humoro jausmą viešnia iš Vilniaus renginio pradžioje papasakojo apie save. Pasirodo, sesuo Viktorija vaikystėje svajojo tapti šokėja, lietuvių kalbos mokytoja, norėjo mūryti krosnis, bet tapo vienuole ir šiuo keliu jau eina 18 metų. Bibliotekos viešniai veiklos netrūksta – ji vadovauja katalikiškam vaikų darželiui „Mažutėliams“, studijuoja doktorantūrą, dėsto Vilniaus univesitete, savanoriauja, dirba su Rukloje gyvenančiais vaikais. Viktorija Voidogaitė neslėpė, kad laikas, praleistas su mažaisiais bičiuliais yra pats maloniausias ir brangiausias: kiekviena diena su jais nepakartojama ir pilna neįkainojamos patirties. Norintiems užauginti drąsias ir stiprias asmenybes, sesuo Viktorija tėvelius ragina mokyti vaikus analitinio mąstymo – tai jiems pravers gyvenime.

Knygoje „…ir tarp puodų vaikšto Dievas“ surinkti tekstai, kuriuos autorė viešino platformoje Facebook. Nestokojanti humoro jausmo viešnia dar pridūrė, kad geri vienuoliai nesinaudoja socialiniais tinklais. Sesuo Viktorija savo paskyroje dalinasi įrašais, savo mintimis, bendrauja, o tekstus, kaip pati sako, dažniausiai net nerašo, o suspaudo telefone. Paklausta apie viršelio idėją, kuriame nematyti autorės veido, Viktorija Voidogaitė neslėpė, kad turėjo tokį prašymą knygos dizainerei. Nepaisant to, skaitytojai tikrą autorės nuotrauką ras pirmuose knygos puslapiuose.

Natūralu, kad bibliotekoje kalbos nuolat sukasi apie knygas. Sesuo Viktorija labai mėgsta skaityti ir jos mažoje celėje draugystę jai palaiko tik knygos. Kadangi šiuo metu knygos autorė studijuoja doktorantūrą, dažniausiai yra skaitoma mokslinė literatūra, tačiau sesuo Viktorija neslepia, kad ji jai – ir viena mėgstamiausių. Bibliotekos viešnia rekomendavo skaityti Šventąjį Raštą, Tomo Mertono kūrinius. Viktorija Voidogaitė artimai bendrauja su rašytoja Vanda Juknaite, kurios nuomonė dėl tekstų, jų vertinimas – knygos autorei labai svarbūs. Rašytojos kūryba yra tai į ką norisi lygiuotis.

Knygos „…ir tarp puodų vaikšto Dievas“ pristatymo metu paliestos savanorystės, dėkingumo, pandemijos, karo, empatijos, interneto, pykčio, didžiausių baimių, liūdesio, draugystės, galimybės būti savimi ir net fizinių žmogaus poreikių patenkinimo svarbos temos. Viktorijos Voidogaitės mintys penktadienio vakarą įkvėpė ne vieną. Visa tai užtvirtinti edukologė pakvietė renginio dalyvius reflektuoti savo dieną keliais sakiniais telefone – taip, kaip dažniausiai rašo pati. Drąsiausieji pasidalino savo mintimis su susirinkusiais.

Kaip teigė Smėlynės bibliotekos vedėja Lolita Pranienė, perskaityti Viktorijos Voidogaitės tekstai paveikė ne tik mintis, bet ir elgesį, todėl įsigyti knygą „…ir tarp puodų vaikšto Dievas“ su autorės autografu panoro didelis gerbėjų būrys. Skaitant šią knygą gali būti vienas, tačiau niekada nesijausi vienišas.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos