Chemijos mokslų daktarė, vaistininkė Alisa Palavenis: „Gamtai gali padėti tik žmogus“

Kovo 4-ąją bibliotekoje „Šaltinėlis“ pristatyta chemijos mokslų daktarės, vaistininkės, menininkės ir eko aktyvistės Alisos Palavenis fotografijos darbų paroda „Pakelti ar palikti: niekieno šiukšlės gamtoje“.

Šeštadienio popietę, neišgąsdinti lauke vykusios pavasario ir žiemos kovos, į biblioteką „Šaltinėlis“ rinkosi gamtos temai neabejingi parodos atidarymo dalyviai. Viešnia Alisa Palavenis papasakojo, kad viskas prasidėjo nuo poilsio pajūryje, kai ilsintis pamatė netoliese besimėtančias šiukšles. Tuomet Alisa Palavenis su vyru išėjo į Baltijos pajūrį rinkti šiukšlių ir greitai pastebėjo, kad pasiimtų maišelių nepakanka: atliekų buvo daug, kai kurios, buvo akivaizdu, jau gulėjo ilgą laiką. Rastos šiukšlės – įvairios: Alisa Palavenis stebėjosi, kad nemažai buvo rasta batų. Kitąsyk išėjusi rinkti atliekų, menininkė pasiėmė didelius maišus ir prisipažino, kad jie buvo pilnutėliai. Nepaisant to, kad šiukšlės buvo renkamos, po kurio laiko tose vietose vėl jų atsirasdavo. Tuomet chemijos mokslų daktarei kilo mintis jas įamžinti fotografijose.

„Gamta neturi paso, jai gali padėti tik žmogus“ – fotografijų parodos pristatymo metu teigė Alisa Palavenis. Pajūrio užterštumas – visos žmonijos problema. Viešnia fotografavo Lenkijos ir Lietuvos pajūriuose. Nuotraukose – atliekos tokios, kokios ir buvo rastos, niekas nekeista. Fotografijų buvo daug, tačiau parodai atrinkta keturiasdešimt. Pasak bibliotekos viešnios, parodos tikslas – atrasti šiukšlėje grožį ir taip pakalbėti apie šią aktualią problemą. Alisa Palavenis atliekas vaizduoja estetiškai, meniškai ir net sugalvojo joms įdomius, istorijas kuriančius pavadinimus: „Du litrai per dieną“, „Sava galaktika“, „Smėlio uodega“, „Kavamanija“ ir t.t.

Pristatymo metu Alisa Palavenis papasakojo, kad drauge su „Vero Cafe“ organizuoja akciją „Paversk šiukšlę menu“, kuri vyksta didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Jų gyventojus bibliotekos viešnia kviečia rinkti vienkartinius puodelius, kurie bibliotekos viešnios bus paversti meno kūriniu.

Alisos Palavenis fotografijų paroda „Pakelti ar palikti: niekieno šiukšlės gamtoje“ pasirodė 2022 metais. Pirmą kartą ji buvo eksponuota LR Seime – Seimo aplinkos apsaugos komiteto nario Kasparo Adomaičio iniciatyva, po to keliavo po Vilniaus ugdymo įstaigas, o po šios ekspozicijos nuotraukas bus galima išvysti Kaune. Biblioteka „Šaltinėlis“ kviečia nepraeiti pro šalį, užsukti ir pamatyti eko aktyvistės Alisos Palavenis fotografijų parodą „Pakelti ar palikti: niekieno šiukšlės gamtoje“. Darbai bus eksponuojami iki kovo 31 d.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotrauka