Bibliotekoje svečiavosi Vilniaus gidė Gabija Lunevičiūtė

Balandžio 20-osios vakaras Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje buvo skirtas Lietuvos sostinei – Vilniui – ir jo šiemet minimam 700-ajam jubiliejui. Apie Vilniaus miestą pasakojo Vilniaus gidė, „Miesto istorijų mokyklos“ įkūrėja Gabija Lunevičiūtė. Vakaro viešnia pristatė ir savo 2020 m. išleistą knygą „Vilniaus atminties punktyrai“. Šis susitikimas – bibliotekos rengto projekto „Literatūros ir meno kaleidoskopas“ dalis. Renginį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Saulėtą ir šiltą pavasario vakarą panevėžiečiai turėjo galimybę pakeliauti ne tik po Vilnių, bet ir Kauną ir Panevėžį. Viešnia, pirmiausia, visus nukėlė į Vilnių ir papasakojo, kaip gimė jos ekskursijos, kaip vyksta miesto istorijų paieškos. Gabijos Lunevičiūtės gyvenime ekskursijos atsirado netikėtai – baigusi žurnalistikos studijas, moteris dirbo radijuje ir televizijoje. Po kurio laiko bibliotekos viešnia pajuto rutinos stygių ir visai netikėtai jos kelyje pasipainiojo gidų kursai. Juos baigus kilo mintis vesti ekskursijas. Taip 2015 m. Gabija Lunevičiūtė platformoje Facebook sukūrė grupę „Savaitgalio ekskursijos“ ir nuo tada ėmė vesti ekskursijas Vilniuje įvairiomis temomis. Viešnia iš sostinės neslėpė – jos ekskursijos jau po truputį plečiasi ir keliasi į kitus Lietuvos miestus – šiuo metu Gabija Lunevičiūtė veda ekskursijas ir Kaune, o jos komandos nariai – ir kituose Lietuvos miestuose.

Vėliau Gabija Lunevičiūtė įkūrė „Miesto istorijų mokyklą“. Čia vyksta gidų kursai ir nuotolinės paskaitos visiems, kurie nori daugiau sužinoti apie kultūrą, istoriją iš profesionalių dėstytojų. Paklausta, kaip ruošiasi ekskursijoms, vakaro viešnia papasakojo, kad yra du būdai – knygų skaitymas, vaikščiojimas ir kalbėjimasis su žmonėmis. Pastarasis būdas paskatino Vilniaus gidę išleisti knygą „Vilniaus atminties punktyrai“. Gabija Lunevičiūtė pripažino, kad nėra leidinių, kuriuose būtų sudėti žmonių prisiminimai apie gimtąjį miestą, jos vietas. Būtent tokia ir yra jos knyga „Vilniaus atminties punktyrai“ – joje glūdi dvylikos pašnekovų gyvenimo istorijos, nuotraukos ir prisiminimai apie gimtąjį Vilnių. Knygos herojai – vyresnio amžiaus, todėl Vilniaus miestas skaitytojui atsiskleidžia iš praeities ir dabarties perspektyvų.

Ėmusi dirbti gide, Gabija Lunevičiūtė nepamiršo žurnalistikos – trejus metus Žinių radijuje vedė laidą „Ekskursija su Gabija“. Čia vakaro viešnia šnekino įvairias asmenybes, klausėsi jų prisiminimų apie Vilniaus miestą, gvildeno temas, aktualias visais laikais. Šios laidos įrašus galima rasti internete Žinių radijo archyve.

Gabija Lunevičiūtė prisipažino, kad Panevėžio mieste ji lankosi antrą kartą. Kadangi pirmąjį kartą nepavyko pamatyti miesto, šįkart „Miesto istorijų mokyklos“ įkūrėja prieš susitikimą pasivaikščiojo po Panevėžį ir atrado gražių, įdomių vietų, pastatų. Pasak viešnios, kiekvienas bevaikštant mieste atranda sau mielų erdvių. Paklausta, kokias Vilniaus vietas rekomenduotų aplankyti, vakaro viešnia paminėjo jai pačiai mielas gimtojo miesto erdves: Užupį, Markučius, Antakalnį, Pavilnį, Karoliniškių atodangą.

Mintimis pakeliavę po Vilnių, Kauną ir Panevėžį, renginio dalyviai Gabijai Lunevičiūtei uždavė klausimų. Viešnia bendravo su susirinkusiais, dalino autografus, visus kvietė pasivaikščioti po savo gimtąjį miestą ir atrasti kiekvienam svarbias ir mielas vietas.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos