Gaminome lėles su Rima Keršiene

Balandžio 27 d. Viešojoje bibliotekoje vyko kūrybinės dirbtuvės suaugusiems „Rankų darbo lėlės“. Edukacinį užsiėmimą vedė Panevėžio dailės mokyklos mokytoja Rima Keršienė. Pedagogė yra aktyvi Viešosios bibliotekos skaitytoja, ir kaip pati sakė, ne viena jos lėlė sukurta pagal skaitytų knygų herojų paveikslus.

Menininkė yra baigusi Šiaulių universitetą, diplominis darbas buvo susietas su drabužių mezgimu, tad ilgą laiką jos gyvenimo palydovai buvo virbalai ir vąšelis. Per tris dešimtmečius numegzta, nunerta daugybė dirbinių. Prisistatydama pedagogė papasakojo, kad atėjo laikas, kai pradėjo svarstyti, kuo kitu, be mezgimo, galėtų užsiimti. „Taip netikėtai į mano gyvenimą atėjo lėlės“, – paaiškina R. Keršienė.

Pedagogė į edukaciją atėjusioms moterims papasakojo visą lėlės kūrybos procesą. Pirmiausia išlankstomas metalinis lėlės karkasas, iš modelino kuriamas lėlės veidukas ir išraiška jame, toliau daromos rankytės ir kojytės, kartu su bateliais. Kurdama lėles, kūno proporcijų menininkė nesilaikanti – jas sudėlioja pagal nuotaiką, pagal sumanytą aprangą, kartais išvaizdą gali nulemti turima kokia viena detalė. Tai siūlė daryti ir edukacijos lankytoms.

Prasidėjęs lėlių kūrybos procesas įtraukė visas lankytojas. Sunkiausiai moterims sekėsi suteikti lėlės veidukui išraišką, padaryti antakius, pritvirtinti galvytę prie kaklo. Pedagogė kantriai aiškino ir padėjo surasti tinkamiausią variantą. Rima Keršienė pasidžiaugė ir pagyrė edukacijos lankytojas, kad visos labai stengėsi ir noriai dirbo. Galutinis rezultatas gavosi puikus. Edukacijos lankytojos išėjo patenkintos – nešinos savo rankų darbo lėlėmis ir su šypsena veiduose.

Edukacija „Rankų darbo lėlės“ – viena iš projekto „Literatūros meno kaleidoskopas“ (rėmėjas – Panevėžio miesto savivaldybė) veiklų.

Audronė Dzedravičienė,
vyresn. bibliotekininkė

Nuotrauka bibliotekos