Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė: kartu krizės įveikiamos lengviau!

23-čioji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė praėjo. Lietuvos bibliotekininkų draugijos organizuojama šventė šiemet visus Lietuvos bibliotekininkus pasitiko su šūkiu – „Įveikti krizes kartu“, kuris kvietė apibendrinti kaip kelis metus vykstančios įvairiausio pobūdžio krizinės situacijos (pandemija, infodemija, informacinis triukšmas, karo ir kitos informacijos gausa, būdinga krizinėse situacijoje) turėjo įtakos bibliotekų bendruomenei ir darbui – kaip į tai reagavo bendruomenės, besinaudojančios bibliotekų paslaugomis? Ar visi kartu kažko išmokome ir tapome atsparesni?

Šiemet Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė jau trečius metus iš eilės prasidėjo bibliotekininkų žygiu, subūrusį net keturis šimtus bibliotekininkų. Bičiulių, šeimos narių ir augintinių iš visos Lietuvos. Septynios Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos kolektyvo narės šiemet žygiavo ir mėgavosi atbundančia Kazlų Rūdos gamta, o įveikusios dvylika kilometrų buvo apdovanotos tradiciniais žygio medaliais.

Visą paskutinę balandžio savaitę Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos tinklo bibliotekose netrūko akcijų, staigmenų, susitikimų su rašytojais, edukacinių užsiėmimų. Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė buvo atidaryta su smagiaisiais bibliotekos draugais – Panevėžio Jaunuolių dienos centro savanoriais. Visą savaitę bibliotekos lankytojų laukė akcijos, staigmenos ir žaidimai: vyko skirtukų dalinimo akcija „Gerbk ir mylėk knygą“, mėgstantys skaityti spaudą buvo vaišinami kava, arbata, knygų išmintimi, užsukusius džiugino momentinė knygų loterija ir žaidimas „Laimės ratas“. Mažieji bibliotekos lankytojai taip pat dalyvavo įvairiose atrakcijose: vyko loterija be pralaimėjimų „Surask citatai namus“, naujiems skaitytojams buvo įteiktas „Žaliosios pelėdos“ ženkliukas, o šešiuose, vaikus aptarnaujančiuose skyriuose, smagiai žaistas žaidimas „Surask 6 gyvūnus ir gauk dovanų ženkliuką“.

Šventinę savaitę Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka padovanojo lankytojams du susitikimus su gerai žinomais lietuvių autoriais ir teatralizuotą muzikinę pasaką. Gausios publikos sulaukė ir įdomūs pasakojimai buvo išgirsti renginiuose su kriminalinės dokumentikos knygų autoriumi Dailiumi Dargiu ir poete, prozininke, muziejininke Aldona Ruseckaite. Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę bibliotekos lankytojai išvydo Panevėžio rajono Smilgių kultūros centro Perekšlių padalinio mėgėjų teatro „Saulėgrįža“ muzikinę pasaką „Eglė – žalčių karalienė“ pagal poetės Salomėjos Nėries kūrybą.

Netrūko ir edukacinių užsiėmimų. Vaikams vyko renginys-pažintis su biblioteka, edukacinis užsiėmimas „Robotikos ABC“, mažieji bibliotekos lankytojai dalyvavo naktinėjimuose bibliotekoje su teatro būrelio nariais, susipažino su Metų knygos vaikams penketuku, vyko šio penketuko garsiniai skaitymai. Šią savaitę buvo pristatyta ir nauja Kamishibai teatro istorija – „Alkanas vikšrelis“ (pagal Eric Carle knygą „Alkanas vikšrelis“). Suaugusieji dalyvavo kūrybiniuose–edukaciniuose užsiėmimuose su citatų dėžutės kūrėja Lina Jankevičiūte ir Panevėžio dailės mokyklos pedagoge Rima Keršiene.

Paskutinę balandžio savaitę įvyko dviejų skelbtų konkursų pabaigtuvės. Mažieji bibliotekos skaitytojai dalyvavo ir buvo apdovanoti Panevėžio lopšelių-darželių mažųjų skaitovų konkurse „Vaikų poetės V. Palčinskaitės eilėraščių takeliais…“, kuris buvo skirtas paminėti šį rudenį poetės švenčiamą 80-ąjį jubiliejų. Įvyko piešinių konkurso „Iliustruojame Tautišką giesmę“ nugalėtojų apdovanojimai, kuriame koncertavo lopšelio-darželio „Puriena“ ugdytiniai. Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu „Ad astra“ apdovanojimas įteiktas Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ vyresn. bibliotekininkei Anželai Vasiliauskienei, o Lietuvos nacionalinės televizijos laidoje „Kas ir kodėl“ Metodikos skyriaus vedėja Artemida Vyčienė užėmė antrąją vietą!

Šventinę savaitę nepamiršta ir tvarumo tema – įvyko mainų erdvė „Jūsų daiktai ieško naujų šeimininkų“, prie kurios prisidėjo Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos moterys  su šauniąja pirmininke Audrone Virbaliene.

Net šešiuose bibliotekos padaliniuose lankytojai galėjo aplankyti vieno garsiausių portretinio žanro kūrėjų – fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus parodą „Žmonės, kuriantys Lietuvą“, kurioje įamžinti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai. Ši paroda šešiuose bibliotekos padaliniuose veiks iki gegužės 10 d.

Didelis lankytojų skaičius Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu įrodo – kartu krizės įveikiamos lengviau! Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka dėkoja visiems lankytojams, kartu minėjusiems profesinę bibliotekų šventę, ir kviečia toliau bendrauti, susitikti ir draugauti!

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Bibliotekos nuotrauka