Kviečiame praverti parodos „Sename dvare“ duris

Viešojoje bibliotekoje eksponuojama Maironio literatūros muziejaus kilnojama paroda „Sename dvare“. Paroda supažindina su penkiomis XIX a. pab.–XX a. pr. rašytojomis – tai žinomos lietuvių literatūros klasikės ir visuomenininkės, įnešusios savitą indėlį į lietuvių literatūrą ir istoriją: Lazdynų Pelėda, Šatrijos Ragana, Žemaitė, G. Petkevičaitė-Bitė.

Dvaras – tai ne tik veidrodžiai, sienų šilkas ir trapus porcelianas, tai vertybės ir šviesa, moralinė atsakomybė už save ir kitus.

Atgavus lietuvišką spaudą, ima sklisti lietuvybės idėjos, formuojasi naujos literatūros formos, o šalia kuriančių vyrų rikiuojasi darni išsilavinusių, rašančių moterų greta. Moterys ėmė rašyti ir tapo matomos! Jos siekė ne tik padėti lietuvių tautai, bet ir pačios norėjo išsivaduoti iš nulemto socialinio statuso. Nors jų tipažai buvo labai skirtingi: bemokslė, visą gyvenimą po kaimo purvyną braidanti sodietė (Žemaitė), egzaltuota, jautri, sentimentaliąja kultūra besižavinti dvaro panelė (Lazdynų Pelėda, Šatrijos Ragana), asmeninio gyvenimo neturinti visuomenininkė (G. Petkevičaitė-Bitė). Tačiau tai tik stereotipai, kuriuos sugriauti padės artimesnė pažintis.

Parodą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Paroda veiks iki birželio 10 d. Kviečiame apsilankyti.

Moksleiviams pagal parodą parengta edukacija (1 akad. val.), prašome iš anksto registruotis tel. 8 45 420 379 arba el. paštu viesoji@panbiblioteka.lt.

Laikas:

  • 2023 m. gegužės 15 d. – 2023 m. birželio 10 d.