Šiaurės šalių literatūros savaitėje – Kalėdų dvasia

Jau beveik tris dešimtmečius vykstanti Šiaurės šalių literatūros savaitė, šiemet vyko lapkričio 13–19 dienomis. Pačiu tamsiausiu metu iniciatyvos organizatoriai kvietė uždegti žvakes, žibintus ir pasimėgauti garsinio skaitymo tradicija. Šiemet Šiaurės šalių literatūros savaitės tema – Kalėdos Šiaurėje. Mažiesiems buvo skaitoma ištrauka iš gerai žinomos švedų rašytojos Astridos Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“, o suaugusieji klausėsi ištraukos iš Ingvild H. Rishøi knygos „Stargeitas. Kalėdų pasaka“.

Kalėdos – gražiausia žiemos ir saulės sugrįžimo šventė, neatsiejama nuo laukimo, šilumos, džiaugsmo ir linksmybių. Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitė buvo skirta pajusti artėjančių gražiausių metų švenčių dvasią. Atvykę į skaitymus vaikai apžiūrėjo Šiaurės šalių rašytojų knygų parodą, o po to susipažino su Šiaurės šalimis: Norvegija, Švedija, Danija, Suomija, Islandija, Farerų salos, Alandų salos, Grenlandija, Estija, Latvija ir Lietuva. Šių metų tema pakvietė pasidomėti Šiaurės šalių Kalėdų ir Kūčių tradicijomis. Jaunieji panevėžiečiai sužinojo, kad Švedijoje Kalėdų senelis yra vadinamas „Jultomten“ ir yra panašus į nykštuką, o Suomijoje – „Joulupukki“ ir yra kilęs iš skandinavų mitologijos. Nebuvo pamiršti ir lietuvių žiemos švenčių papročiai, ir Senelis Kalėda, kuris į namus pas vaikus užsukdavo Kūčių vakarą.

Po pažinties apie Šiaurės šalis ir jų tradicijas, mažieji garsinio skaitymo gerbėjai išgirdo pasakojimą apie išdaigininką Emilį, kuris per gražiąsias metų šventes pamaitino elgetyno gyventojus ir sugavo piktąją elgetyno direktorę Komandorą. Išklausius pasakojimą, su vaikais buvo diskutuojama apie tikrąją Kalėdų dvasią – dalinimąsi ne tik dovanomis, bet ir gerumu, nuoširdžiais darbais. Tikrąją Kalėdų dvasią vaikai įtvirtino gamindami ir rašydami kalėdinius sveikinimus artimiesiems ir raudonas kepuraites.

Be to, jaunieji panevėžiečiai užsiėmimų metu sužinojo, kad šiemet Emilio personažas švenčia 60-ąjį jubiliejų! Minėdami šią progą, vaikai piešė dovaną Emiliui, žaidė Šiaurės šalių mažųjų mėgstamą žaidimą ir vaišinosi skandinaviškais vafliais, iškeptais pagal „Petsono ir Finduso receptų knygą“.

Prietemoje, prie degančios žvakės, suaugusiems buvo skaitoma ištrauka iš Ingvild H. Rishøi knygos „Stargeitas. Kalėdų pasaka“, kurioje vaiko lūpomis pasakojama kalėdinė istorija apie viltį, išdavystę ir svajones. Išgirstas tekstas suaugusiems sukėlė ne vieną mintį, pasvarstymus.

Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitė leido pajusti tikrą Kalėdų dvasią – išgirsti tekstai kvietė pamąstyti apie gerumą ir nuoširdžius darbus, nepaisant to, kad galbūt kartais tai gali atrodyti ir kaip išdaiga. Šiaurės šalių literatūros savaitė įnešė jaukumo, noro dalintis ir gražiausių metų švenčių laukimo.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Bibliotekos archyvo nuotrauka