Šiaurinėje bibliotekoje paminėtas poetės Violetos Palčinskaitės 80-asis jubiliejus

Lapkričio 23-ąją Šiaurinėje bibliotekoje įvyko poetės, dramaturgės Violetos Palčinskaitės 80-ojo jubiliejaus minėjimas. Renginyje poetinį monologą „Atėjau, kad nepamirštum…“ pagal Violetos Palčinskaitės eilėraščių ciklą „Baltosios nykštukės“ atliko Rokiškio kultūros centro priemiesčio padalinio Bajoruose mėgėjų teatras „Šnekutis“. Teatro režisierė – Nijolė Čirūnienė. Šis vakaras – bibliotekos rengto kultūros ir meno projekto „Literatūros ir meno kaleidoskopas“ – viena iš dalių. Renginį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

„Na, aš visiems draugams sakau, kad gimtadienių nešvenčiu, (…) tačiau švenčiu kiekvieną knygos išėjimą. Draugai, pažįstami (…) paskaičiavo, kad man dabar – 35-eri“, – tokiomis mintimis pokalbyje su „LRT Klasika“ dalinosi lapkričio 20-ąją 80-ąjį jubiliejų paminėjusi poetė Violeta Palčinskaitė. Šia proga Šiaurinės bibliotekos vedėja Lina Dubauskienė pakvietė prisiminti populiarią ir vis dar aktualią rašytojos kūrybą. Rudenišką vakarą poetės asmenybę ir kūrybą pristatė Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Beata Viederienė. Literatūros mokytoja atkreipė dėmesį į fenomenalų reiškinį – kaip Violetai Palčinskaitei per tiek metų pavyko išlaikyti ir sudominti skaitytojus? Beata Viederienė mano, kad poetė randa kelią į jauno žmogaus širdį dėl kelių priežasčių. Pirma – Violetos Palčinskaitės kūryboje nėra bėdų, tačiau poetė puikiai moka kalbėti apie gyvenimo praradimus. Antra – kūrėjos eilėse daug žaismingumo, poetiškumo ir melodingumo, todėl daugelis kūrinių virto dainomis. Trečia – poetė kūryboje nevengia humoro, netrūksta ir gamtos, meilės motyvų. Prie unikalios kūrybos prisideda ir tai, kad rašytoja – įvairiapusiška asmenybė – Violetą Palčinskaitę galima pamatyti net keliuose amplua: poetė, dramaturgė, aktyvi keliautoja ir puiki kelionių gidė. Vakaro metu Beata Viederienė dalinosi kūrėjos prisiminimais apie teatro režisierių, aktorių Juozą Miltinį, kuriam labai patiko kūrėjos draugija.

Jubiliatės kūrybą įgarsino Rokiškio kultūros centro priemiesčio padalinio Bajoruose mėgėjų teatro „Šnekutis“ atliktas poetinis monologas „Atėjau, kad nepamirštum…“. Pagrindinį vaidmenį atliko teatro režisierė Nijolė Čirūnienė. Pasak režisierės, spektaklio pamatas – poetės eilėraščių ciklas „Baltosios nykštukės“. Nepaisant to, kad šis ciklas yra išleistas nedidelėje, vaikams skirtoje knygoje, tačiau eilės – priverčia susimąstyti net suaugusį žmogų.

Nors Violetos Palčinskaitės jubiliejus paminėtas be pačios kūrėjos, tačiau prisiminti ir įprasminti jos asmenybę, kūrybos kelią – pavyko puikiai. Biblioteka džiaugiasi, kad skaitytojai vis prisimena rašytojos kūrinius ir džiaugiasi jų aktualumu iki šių dienų.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Lolitos Pranienės nuotrauka