Geriausia diena su rašytoja Kotryna Zyle

Paskutinę rudens dieną, lapkričio 30-ąją, vaikų bibliotekoje „Žiburėlis“ apsilankė viešnia iš Vilniaus – vaikų ir jaunimo knygų autorė, įvairių literatūrinių iniciatyvų sumanytoja, iliustruotoja Kotryna Zylė. Ji vaikams pristatė naujausią savo ir dailininkės, dizainerės Ingos Dagilės kurtą knygą „Geriausia diena“ (2022). Šis susitikimas – viena iš bibliotekos rengto kultūros ir meno projekto „Literatūros ir meno kaleidoskopas“ dalių. Renginį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Susitikti su rašytoja Kotryna Zyle į biblioteką apsnigtomis miesto gatvėmis atkeliavo Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos dvi pirmokų klasės su mokytojomis. Viešnia iš Vilniaus mažiesiems panevėžiečiams papasakojo apie savo kelionę į Panevėžį ir paklausė – kokia jiems šiandien yra diena? Vieniems vaikams ši diena – gera, kitiems – nelabai. Tai išgirdusi Kotryna Zylė liepė nenusiminti, nes jos ir dailininkės Ingos Dagilės knyga „Geriausia diena“ yra būtent apie tai, kaip blogokas dienas paversti bent šiek tiek geresnėmis.

Knyga „Geriausia diena“ – ypatinga. Ji skaitoma ir vartoma ne kaip visos knygos, o taip, kaip atverčiamas nešiojamas kompiuteris, kaip verčiamas kalendoriaus lapas ar atidaroma saldainių dėžutė. Rašytoja moksleiviams papasakojo, kad šios knygos idėja gimė nuo mažo knygiuko ir tik vėliau, papildžius istoriją tekstais ir iliustracijomis, gimė šis leidinys. „Geriausia diena“ – tai knyga, kurioje pasakojama apie du draugus Elzę ir Titą. Jiedu gyvena viename daugiabutyje, tik Elzė – aštuntame aukšte, o Titas – ketvirtame. Netikėtai atėjusi blogoka diena paskatina veikėjus imtis veiksmų.

Viešniai papasakojus kaip gimė leidinys ir kokia istorija jame papasakota, Kotryna Zylė parodė savo vaikystės nuotrauką ir pakvietė vaikus į kūrybines dirbtuves – pasigaminti savo atvaizdus ir juos apgyvendinti daugiabutyje. Pirmokai kibo į darbą: klijavo, piešė, karpė tekstilę ir iš jos gamino plaukus savo atvaizdui. Vaikai tikrai pasistengė – Kotryna Zylė buvo sužavėta. O pabaigus gaminti, visi tapo vieni kitų kaimynais, nes buvo apgyvendinti daugiabutyje. Mažųjų panevėžiečių kaimyne trumpam tapo ir pati rašytoja Kotryna Zylė. Vaikai su knygos autore sukūrė net aštuonių aukštų daugiabutį, kuriame apsigyveno 32 gyventojai!

Kūrybingas susitikimas su Kotryna Zyle vaikams paliko įspūdžių. Po renginio pirmokai fotografavosi su rašytoja ir įsigijo jos pristatytą knygą su autografu ir linkėjimais. Mažieji panevėžiečiai suprato, kad kai ateina blogoka diena – svarbu imtis veiksmų. O pirmas jų – perskaityti Kotrynos Zylės ir Ingos Dagilės kūrinį „Geriausia diena“, kurį galima rasti visuose Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų skyriuose.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotrauka