Vilniaus knygų mugėje kvietėme pasinerti į pasakų pasaulį

Vasario 22–25 dienomis „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmuose 24-ąjį kartą vyko kasmetinė tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Tai neabejotinai laukiamiausias ir didžiausias metų kultūros renginys, vienintelis toks ypatingas savaitgalis metuose, skirtas išimtinai knygoms – knygų pristatymai, nekasdieniai susitikimai, pokalbiai, edukacijos ir daugybė kitų kultūrinių užsiėmimų, sukvietusių knygų mylėtojus iš visos Lietuvos (ir ne tik).

Joje šiemet jau ketvirtą kartą buvome ne pasyvūs lankytojai, o edukacinių programų vykdytojai. Vasario 22-ąją (Bičiulių dieną) vienoje populiariausių mugės erdvių – Bibliotekų erdvėje – įsikūrė ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos komanda.

Atsiliepę į šių metų mugės šūkį – „Pasauliu netikiu, pasaka tikiu“ – kvietėme paversti knygų mugę šurmuliuojančia pasaka, nesibaigiančių atradimų vieta:  kartu kurti, pažinti, išbandyti net kelias skirtingas edukacijas, taip iš pasyvaus stebėtojo tampant aktyviu, įsitraukusiu mugės dalyviu.

Vaikams iki 3 m. ir jų tėveliams siūlėme smagiai pasibūti „Slieko Zigmučio pievelėje“, kur patyrusi ikimokyklinio ugdymo specialistė Vitalija Lideikienė bei bibliotekininkė, pedagogės išsilavinimą turinti Henrieta Slivkienė, vedė lavinamuosius kūrybinius užsiėmimus. Įsitaisę ratu, mamos ar tėčiai su mažyliais pradėjo nuo pasisveikinimo ir susipažinimo. Tuomet, skambant linksmiems tekstams, dainelėms, visi išbandė įvairius pasijodinimus, kinkavimus, mylavimus. Tėvai įsitikino, jog tai gali būti puiki kokybiškesnio kasdieninio bendravimo su mažyliu ir smagaus jo lavinimo forma. Juk tokie iš pažiūros paprasti žaidimai yra ne tik smagūs, bet ir naudingi vaiko vystymuisi: padeda turtinti ir lavinti atmintį, kalbą, smulkiąją motoriką, intelektą, komunikabilumą. Taip vaikas ne tik žaismingai praleidžia laiką, bet ir gauna žinių apie jį supantį pasaulį.

Vyresnius mugės dalyvius kvietėme susipažinti su daugeliui dar nežinomu popieriaus teatru – kamishibai, kilusiu iš Japonijos. Tai nedidelė, ant stalo žiūrovų akių lygyje pastatoma medinė teatro dėžutė, į kurią sudedamos popierinės kortelės. Vienoje jų pusėje yra paveikslėlis, o kitoje – pasakojamas tekstas. Istorija sekama traukiant korteles viena po kitos. Jog tai puiki priemonė, apjungianti teatrą, literatūrą ir dailę bei padedanti plėsti akiratį, ugdyti meninius gebėjimus,  mokyti vaikus pasakoti, skaityti balsu, piešti ir kurti pasakojimus, netruko pamatyti į kamishibai istorijos kūrimą įsijungę mugės dalyviai.  

Dar viena edukacija, kurią siūlėme išbandyti – interaktyvi ir nesudėtinga viktorina „Atpažink literatūrinį personažą“. Kiekvienas norintis galėjo mesti kauliuką ant specialiai pagaminto „kilimo“, ir pamačius tam tikrą simbolį priskirti jį knygos personažui. „Pasakiškame“ kilime „nugulė“ keliasdešimt įvairių tiek suaugusių, tiek ir vaikų knygų bei pasakų herojų personažus apibūdinančių paveikslėlių: Hario Poterio akiniai, Mikės Pūkuotuko medaus puodynė, Batuoto katino auliniai ir kt. Norinčių išbandyti laimę ir atspėti, koks personažas slepiasi po tam tikru ant „kilimo“ esančiu paveikslėliu – netrūko. Kartu su mumis žaidė ir savo literatūrines žinias žaismingoje viktorinoje demonstravo tiek maži, tiek ir solidaus amžiaus praeiviai. Vieniems sekėsi lengvai, kitiems prireikė pagalbos. Darbuotojos geranoriškai pateikdavo naudingų užuominų, tad be saldžių prizų neliko nei vienas.

Apibendrinant Vilniaus knygų mugėje praleistą pusdienį, pilną įspūdžių ir džiaugsmingo šurmulio, galime drąsiai teigti, jog  nelikome nepastebėti – nuolatos buvome apsupti susidomėjusių praeivių, svečių, kolegų, kurie noriai įsitraukė į mūsų siūlomus atraktyvius užsiėmimus.

Susidomėjusius kviečiame šias edukacijas išbandyti Šiaurinėje bibliotekoje (Smėlynės g. 49, tel. 8 45 460 587) bei vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ (Kniaudiškių g. 38, tel. 8 45 420 200).

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui