Fotodokumentinė paroda apie ukrainiečių okupaciją

Kovo mėnesį Viešojoje bibliotekoje eksponuojama fotodokumentinė paroda „KOMUNIZMAS = RAŠIZMAS“. Parodą parengė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus ir Valstybinio Ukrainos nacionalinės atminties instituto archyvo darbuotojai.

<…> Rašizmas nėra unikalus mūsų dienų reiškinys. Iš tikrųjų rašizmas prasidėjo nuo komunizmo. Jų tikslas ir veiksmai – vienodi. Totalitariniai režimai žudyti sąmoningai pasirenka geriausius. <…>

Fotodokumentinė paroda „KOMUNIZMAS = RAŠIZMAS“ parengta remiantis konkrečiomis žmonių istorijomis, demonstruoja, kad kruvini Rusijos metodai nepasikeitė. Tai patvirtina trylikos moterų ir vyrų likimai iš XX bei XXI amžių. Dauguma jų buvo sunaikinti vien dėl to, kad buvo ukrainiečiai, dirbo savo tėvų žemėje, kalbėjo gimtąja kalba. Visi jie, rusų įsitikinimu, neturėjo teisės gyventi.

Komunizmas, kuris po Sovietų Sąjungos griūties nebuvo pasmerktas, privedė prie jo pasikartojimo šiuolaikinėje Rusijoje – prie šių dienų rašizmo. Privedė prie karo, kurio liudininkais esame mes. Dabar Ukraina turi istorinį šansą tinkamai išsiaiškinti savo praeitį. Vienas tokių žingsnių naujame šiuolaikinės Ukrainos desovietizacijos, deputinizacijos etape – šios parodos medžiaga.

Ihor Kulik, Valstybinio Ukrainos nacionalinės atminties instituto archyvo direktorius

Kviečiame apsilankyti. Taip pat kviečiame mokytojus organizuoti pilietiškumo pamoką bibliotekoje. Registracija tel. 0 45 420 379.

Laikas:

  • 2024 m. kovo 1 d. – 2024 m. kovo 29 d.