Tomo Lagūnavičiaus viešnagė bibliotekoje „Židinys“

Yra tokia tikimybės teorija  – jeigu kažkas įvyko vieną kartą, didelė tikimybė, kad pasikartos  ir antrą kartą. Būtent! Kovo 6 dieną bibliotekoje „Židinys“ jau antrą kartą svečiavosi – anot renginio vedėjos – „žmogus-orkestras“ Tomas Lagūnavičius.

„Socialinių mokslų daktaras, psichologas, Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro direktorius, aktyvus televizijos laidų dalyvis, lektorius, konsultantas, knygų autorius, tarpdisciplininio meno kūrėjas ir t.t. Ir tai dar ne viskas, ką galima pasakyti apie Tomą Lagūnavičių“, – kalbėjo renginio vedėja.

Menininkas iki šiol suorganizavo netoli 40 asmeninių parodų, pastatė daugiau nei 50 spektaklių, dalyvavo net 56 tarptautinėse bienalėse-parodose, tokiose kaip XIII Florencijos bienalė Italijoje, žemės meno paroda „Balansas“ Vilniaus Universiteto botanikos sode ir pan. T. Lagūnavičius taip pat eksponuoja paveikslus įvairiose pasaulio šalyse, yra daugiau kaip 10 tarptautinių meno asociacijų narys.

Dar gerokai iki renginio pradžios pradėjusiai rinktis publikai neteko nuobodžiauti, nes renginys „prasidėjo“ dar neprasidėjęs. Svečias žiūrovus provokavo diskusijai, užduodamas įvairius su menu susijusius klausimus: „už kiek parduotas brangiausias pasaulyje paveikslas“, kiek menininkų yra Jungtinėse Amerikos Valstijose“, „kokia madingiausia šių metų spalva interjeriniame mene“ ir t. t. Menininkas ne tik pristatė savo skaitmeninio meno parodą „Vaizdas nesvarbu, svarbu kaina!“, bet ir skaitė pranešimą „Šiuolaikinio meno rinka ir tendencijos“. Pranešime autorius papasakojo kuo skiriasi interjerinis menas nuo galerinio, kokio dydžio paveikslus lengviausia parduoti įvairiose šalyse, pasidžiaugė, kad keturis jo darbus įsigijo Šanchajaus galerija, kuri vėliau juos pardavė kolekcininkams, parodė savo paveikslus pasaulinėse parodose laimėjusius prizines vietas ir daugybę kitų įdomių, daugeliui pirmą kartą girdimų dalykų.

Žiūrovai  dar ilgai nenorėjo paleisti svečio – uždavė klausimus, susijusius ne tik su menu, bet ir su psichologija, o renginio pabaigoje Tomas Lagūnavičius visiems, tiek žiūrovams, tiek bibliotekos darbuotojoms, pateikė siurprizą – pažadėjo bibliotekos lankytojams labiausiai patikusį paveikslą padovanoti bibliotekai.

Irena Kartanienė,
„Židinio“ bibliotekos vedėja