Šiaurinėje bibliotekoje – kvapnus edukacinis užsiėmimas „Kavos žmonės“

Kovo 14-osios vakarą Šiaurinėje bibliotekoje pakvipo gardžiu kavos aromatu. Čia įvyko panevėžiečio, fotografo, dailininko, poezijos mėgėjo Arūno Revoto edukacinis užsiėmimas „Kavos žmonės“. Jo paroda tuo pačiu pavadinimu Šiaurinėje bibliotekoje bus eksponuojama iki kovo 31 d.

Pavasario saulei šviečiant pro Šiaurinės bibliotekos langus, čia rinkosi visi smalsuoliai, susidomėję ir  panorę išbandyti piešimą kava ir jos tirščiais. Renginio dalyviai buvo pakviesti pirmiausia pasimėgauti kvapnia kava. Kol visi vaišinosi, fotografas Arūnas Revotas dalinosi piešimo kava subtilybėmis. Išsiaiškinta, kodėl piešimui ant lapo svarbi kava su cukrumi ar medumi. Pasirodo, cukrus suteikia lipnumo, tuomet kavos tirščiai labiau limpa prie lapo. Panevėžietis Arūnas Revotas papasakojo, kad stengiasi eksponuoti vis kitus piešinius. Atsipalaidavimo forma po darbų jau atnešė nemažą kiekį paveikslų – nupiešta daugiau nei 100 piešinių!

Maloniai kavos pertraukėlei einant į pabaigą, renginio dalyviai ėmėsi darbo: ant popieriaus lapo liejo kavos likučius, gamino „dėmę“ ir galvojo, ką ji primena, vaizduoja, kaip ją apipavidalinti, kaip suteikti skirtingus atspalvius. Nupiešti paveikslai buvo dedami ant palangės, nes saulė piešinį greitai džiovina.

Išbandžius piešti kava ir jos tirščiais, prasidėjo antroji edukacinio užsiėmimo „Kavos žmonės“ dalis. Dailininkas Arūnas Revotas drauge su žmona Snieguole Revotiene renginio dalyviams išdalino „paruoštukus“ – lapus, ant kurių jau buvo kavos „dėmė“. Dabar užsiėmimo dalyviai išbandė savo vaizduotę. Kiekvienas lapuose matė vis kitokį objektą: žuvį, katiną, šunį, angelą ir kt. Sutuoktinių pora pakvietė visus kavos „dėmę“ paversti piešiniu. Tai jie galėjo padaryti, pasitelkdami įvairias formas ir priemones: gelinius rašiklius, teptukus, braižybos meną. Renginio dalyviai braižė, piešė, ryškino, rinkosi spalvas. Šis užsiėmimas įdomus tuo, kad kiekvieno piešinys – vis kitoks.

Šiaurinės bibliotekos vedėja Lina Dubauskienė dėkojo fotografui Arūnui Revotui už puikiai praleistą laiką, atskleistas piešimo kava subtilybes ir įteikė praėjusiais metais Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos išleistą knygą „Elena Mezginaitė: žmonės man – viskas…“.

Užsiėmimo laikas pralėkė labai greitai. Jo pabaigoje panevėžietis Arūnas Revotas prisipažino, kad norėtų daugiau laiko skirti poezijos rašymui. Biblioteka linki, kad ši svajonė greitai išsipildytų.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos