Istoriko Juozo Brazausko knygos „Gyvenimas perbėgo per atmintį“ pristatymas

Balandžio 26-osios popietę senjorų klube „Pabūkime kartu“ įvyko panevėžiečio, istoriko, publicisto Juozo Brazausko biografinės apybraižos „Gyvenimas perbėgo per atmintį“, skirtos Balio Sruogos 74-osioms mirties metinėms, pristatymas.

Susitikimą su knygos autoriumi pradėjo Parko bibliotekos vedėja Laima Vilčinskaitė, kuri pristatė istoriko parašytas knygas. O jų išties nemažai. Juozas Brazauskas prisipažino, kad baigęs dirbti istorijos mokytoju Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijoje, nusprendė atsidėti knygų apie istorines, kultūrines Lietuvos asmenybes rašymui. Per šiuos keletą metų gimė knygos apie Jurgį Savicką, Juozą Tumą-Vaižgantą, Julijoną Lindę-Dobilą, Balį Sruogą ir daugelį kitų kultūros veikėjų.

Istorikas Juozas Brazauskas susitikimą su skaitytojais pradėjo anekdotu apie laiką ir pažadėjo, kad ilgai knygos pristatymas netruks. Tačiau apie istorinius faktus kalbėti trumpai – sudėtinga. Pastaruoju metu vis daugiau žmonių atsigręžia į praeitį. Tai, kad istorija yra svarbi, patvirtino ir Juozas Brazauskas – jis pastebėjo, kad susitikimuose su skaitytojais išaugo jo knygų poreikis.

Gyvenimas – šiuo metu labiausiai istoriką Juozą Brazauską dominanti tema. Biografinė apybraiža „Gyvenimas perbėgo per atmintį“ yra skirta Balio Sruogos gyvenimo istorijai. Leidinys parašytas šio kultūros veikėjo 74-osioms mirties metinėms paminėti.

Kad būtų įdomiau pažinti Balio Sruogos asmenybę, Juozas Brazauskas susirinkusius renginio dalyvius pakvietė drauge įveikti užduotį – atsakyti į klausimus apie knygoje vaizduojamą asmenybę. Atlikus testą paaiškėjo, kad kai kurie faktai buvo žinomi, o kita jų dalis – ne. Panevėžietis susirinkusiems papasakojo, kaip dėliojosi Balio Sruogos gyvenimas. Paklaustas, kodėl nusprendė rašyti būtent apie šią asmenybę, istorikas atsakė, kad šį kultūros veikėją būtina pažinti visiems – autorius knygoje „Gyvenimas perbėgo per atmintį“ atskleidžia nutylėtus ir dar niekur negirdėtus faktus apie Balį Sruogą. Šį leidinį istorikas dedikuoja šių laikų jaunimui. Pasak Juozo Brazausko, nedidelės apimties, greitai ir lengvai skaitoma knyga turėtų būti naudinga ir svarbi ateities kartoms.

Susitikimo pabaigoje panevėžietis prabilo ir apie naujausią leidinį – „Legendinė „Konrado“ kavinė“. Aptarti ir istoriko Juozo Brazausko ateities planai. O juose – naujos knygos, kuriose vis kitos Lietuvos kultūros asmenybės.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos