Žaismingas susitikimas su žolininku Mariumi Lasinsku

Balandžio 27-ąją bibliotekoje „Židinys“ įvyko susitikimas su „Žolinčių akademijos“ viceprezidentu, žolininku, lektoriumi, knygų „Vaikai vaistažolių pasaulyje“ ir „Vaistažolių pasakos“ autoriumi Mariumi Lasinsku. Šis renginys – bibliotekos aplinkosaugos švietimo projekto „Girdžiu gamtos šnaresį“ dalis. Susitikimą finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Saulėtą rytmetį į susitikimą su žolininku, vaistažolių žinovu Mariumi Lasinsku atskubėjo dvi pradinukų klasės: Panevėžio Vytauto Žemkalnio trečiokai su mokytoja Loreta Valainiene ir Panevėžio Kazimiero Paltaroko pirmokai su mokytoja Vilma Martinkiene.

Ne vienas vaikas žino, kad bibliotekoje „Židinys“ gyvena burtininkė Lenčka, kuri turi sukaupusi daug žinių apie vaistažoles. Deja, tądien ji buvo išvykusi rinkti žolelių. Todėl moksleiviai susirinko susitikti ir apie žoleles pasikalbėti su žolininku Mariumi Lasinsku.

Renginys prasidėjo trumpa inscenizacija „Zuiki, atpažink vaistažoles!“, kurią atliko Panevėžio Vytauto Žemkalnio trečiokų teatro trupė „Mažųjų teatras“ vadovaujama mokytojos Loretos Valainienės. Po jo bibliotekininkė Lina Kučinskienė į sceną pakvietė žolininką Marių Lasinską, kuris prisistatęs vaikams, nusprendė renginio dalyvius supažindinti su trimis pagrindinėmis žolininko taisyklėmis. Prieš pradedant išsiaiškinti, kokios jos, Marius Lasinskas pagrojo kanklėmis. Pasirodo, kanklių skambesys ramina, leidžia susikaupti ir gerina nuotaiką. O juk pirmoji žolininko taisyklė – eiti į gamtą tik geros nuotaikos! Antroji – išėjus rinkti žolelių, būtina surinkti šiukšles – taip padėkojama gamtai. O trečioji – renkant žoleles nepamiršti, kad gamtai reikia daugiau palikti, o sau į saujelę mažiau prisirinkti. Žolininkas priminė vaikams, kad labai svarbu augalus rinkti ten, kur švaru ir tylu.

Žolininkas Marius Lasinkas pristatė renginio dalyviams dvi išleistas savo knygas: „Vaikai vaistažolių pasaulyje“ ir „Vaistažolių pasakos“. Vienoje jų glūdi istorija apie gerąją ir blogąją dilgėlę, kurią susitikimo metu svečias vaikams ir papasakojo. Renginio metu moksleiviams buvo pristatyta tramažolė, paprastoji kiaulpienė, asiūklis, juodauogis šeivamedis. Aptarę žoleles, pradinukai išsiaiškino kiaulpienių ir pienių panašumus ir skirtumus.

Susipažinę ir aptarę žoleles, svečias su vaikais kibo į darbą – gamino žolelių mišinį ir žalią druską. Gaminiai puikiai tinka gardinti maisto patiekalus, o jų kvapas – tiesiog užburia! Žolininkas Marius Lasinskas mielai pasidalino kakavos ir kavos gamino eiga iš kiaulpienių šaknų. Pasirodo, pakanka jas nuplauti, supjaustyti, sudžiovinti, trumpai pakepinti, sugrūsti su grūstuvėliu ir užpilus vandeniu mėgautis gėrimu! Žolininkas nepamiršo priminti, kad geriausias vaistažolių draugas – medus. Jis leidžia geriau įsisavinti augalų savybes. Vaikai ragavo bičių duonelės, kurioje slepiasi taip pat daug organizmui naudingų medžiagų.

Prieš atsisveikindamas su pradinukais, žolininkas Marius Lasinskas nepamiršo priminti vaikams, kaip svarbu gamtą tausoti ir gerbti, o už maistą – dėkoti. Susitikimo pabaigai jis atliko dvi maldeles, kurias drauge su visa šeima kasdien sukalba prieš valgį.

Žaismingas, nuoširdus, žolelėmis kvepiantis rytmetis bibliotekoje „Židinys“ vaikams neprailgo. Sužinoję žinių apie gamtą, jos tausojimą, augalų galias ir svarbą, jie išskubėjo pasidžiaugti saulėta pavasario diena.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos