Kviečiame į interaktyvią parodą „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“

Lietuvių kalba nepaprastai įvairi ir turtinga, o jos savitumą galima pajusti ir liečiant kalbą rankomis. Įdomu? Tuo įsitikinti gali kiekvienas lankytojas nuo spalio 20 d. užsukęs į Viešąją biblioteką (Kniaudiškių g. 34). Bibliotekos skaitykloje veikia kilnojamoji Lietuvių kalbos instituto edukacinė paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“.

Paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“ žaismingai supažindina su lietuvių kalbos istorija, patrauklia forma pristato lietuvių kalbos įdomybes, atskleidžia mūsų kalbos išskirtinumą ir vietą pasaulio kalbų kontekste. Ekspoziciją sudaro unikalūs, interaktyvūs eksponatai – kalbos žaislai, leidžiantys kiekvienam paliesti kalbą rankomis ir pačiam pajusti jos savitumą.

Parodą sudaro:

Interaktyvus indoeuropiečių kalbų medis – tai eksponatas (kuriame kalbų šeimos – tai medžiai, o kalbos – vaisiai), leidžiantis iš arčiau susipažinti su gausia indoeuropiečių kalbų įvairove, suteikiantis galimybę pačiam atrasti kalbų ryšius.

Šviečiantys eksponatai (akis ir musė), kuriais žaidžiama dėlionės principu, leidžia pažinti lietuviškų žodžių atitikmenis kitose pasaulio kalbose, kalbų genetinę bendrystę ir bendrą kilmę.

Simbolinis žodynas – šviečiantis eksponatas su atverčiamais žodžiais – pristato pasirinktų žodžių kilmę, t. y. ar jie buvo paveldėti, pasiskolinti iš kaimynų, sukurti žymių asmenybių.

Interaktyvi lietuvių kalbos abėcėlė – kiekvienos lietuviškos raidės antspaudai su jų kilmės aprašais (lotyniškos, čekiškos, originalios lietuviškos, pagal lenkų analogiją pasidarytos raidės), atspindinčiais tautos kultūrinę raidą ir istoriją.

Magnetinis žemėlapis su žodžiais leidžia dėlioti ir pamatyti, kokius žodžius lietuviai paskolino kitoms kalboms (estų, rusų, baltarusių, ukrainiečių, latvių, vokiečių).

Interaktyvūs žaislai ir jų istorijos iki šiol sudomina tiek mokyklinio amžiaus vaikus, tiek suaugusiuosius. Maloniai kviečiame apsilankyti. Mokytojų dėmesiui – galite bibliotekoje pravesti lietuvių kalbos pamoką. Tel. pasiteirauti – 8 45 420 379.

Paroda veiks iki lapkričio 17 d.

Laikas:

  • 2022 m. spalio 20 d. – 2022 m. lapkričio 17 d.