Trys Karaliai kitaip

Yra tradicijos, kurių laikydamiesi daugelis iš mūsų sausio 6 d. atšventė ar kitaip paminėjo Tris Karalius. Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos bibliotekininkės tądien išsiruošė aplankyti kolegių Šiauliuose.

Mes – ne karaliai, bet bibliotekų lankymas ir patirti įspūdžiai prilygo šventei. O žiemiški vaizdai ir visą dieną švietusi saulė tik pridėjo  papildomo šarmo.

Pirmiausia aplankėme Šiaulių miesto savivaldybės viešoji bibliotekos Lieporių filialo koleges. Susipažinti su kolegėmis iš kitų miestų visuomet labai malonu, įdomu susipažinti su jų darbais, pamatyti bibliotekų erdves. Smagu buvo pasikalbėti apie kasdieninius darbus, planus, pasidžiaugti pavykusiais projektais. Bet pagrindinis mūsų vizito tikslas buvo pamatyti šiame filiale saugomą įspūdingą autorinių lėlių – literatūrinių herojų kolekciją. Matyti jų nuotraukas yra viena, o susipažinti su šiais išskirtiniais meno kūriniais iš labai arti – yra su niekuo nepalyginamas įspūdis. Sužinojome, kad jos ne tik reprezentuoja šią biblioteką, bet yra ir „įdarbintos“: kasmet vyksta naujų lėlių parodos, parengtos ir Steam edukacijos „Ko moko liaudies pasakų herojus?“, o QR kodo gido pagalba galima išgirsti ir pačius pasakų herojus. Kai savo kasdieniniame darbe visada būni tas, kuris veda edukacijas, pasitaikius progai tikrai įdomu ir naudinga pabūti edukacijos dalyviu: sėdome draugiškai prie kompiuterių (didelei vaikų, žaidusių šalia nuostabai) ir pasinaudojome galimybe pačioms susipažinti su interaktyvia spalvinimo knyga „Karvė verpėja“. Buvo taip paprasta ir smagu trumpam grįžti į vaikystę! Labai rekomenduojame ir  Jums pabandyti ten nukeliauti, o tai padaryti labai paprasta – tereikia atsidaryti nuorodą https://bibliotekospasakos.lt/. Didelis dėkui kolegėms už nepakartojamus įspūdžius ir šiltą priėmimą.

Atsisveikinę su vienomis kolegėmis, važiavome aplankyti Vilniaus universiteto bibliotekos Šiaulių akademijos informacijos centro. Tai didžiausia aukštosios mokyklos biblioteka Šiaurės Lietuvoje, pritaikyta tiek universiteto bendruomenei, tiek ir viso Šiaurės Lietuvos regiono gyventojų, siekiančių mokytis visą gyvenimą bei ugdyti informacinį raštingumą, poreikiams. Kad ir kaip norėjosi susipažinti detaliau, bet dėl laiko stokos susipažinome tik su Centų kambariu ir Didžiąja Lietuvos knyga. Būsite Šiauliuose, būtinai apsilankykite!

Sekantis kelionės tikslas – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Sensorinis kambarys. Tik ką spalvinę pasaką kompiuterio ekrane, dabar mes, kartu su darbuotojomis, skaitėme N. Kovaliovos knygelę „Meškis ir žąsis“. Džiaugiamės bendravimu su kolegėmis, klausėmės jų pasakojimų apie vykdomas veiklas, kasdieninius ir kūrybinius iššūkius bei jų sprendimo būdus. Tai buvo dar viena išskirtinė patirtis, kurią ne tik prisiminsime, bet ir pasistengsime pritaikyti savo veiklose.

Džiaugiamės Tris Karalius paminėję kiek kitaip, bet tikrai prasmingai.

Lolita Pranienė,
Smėlynės bibliotekos vedėja