Kai stovyklauji bibliotekoje – vasarojasi smagiau!

Greitai pralėkė pirmasis vasaros mėnuo, o su juo kartu ir jubiliejinės – dvidešimtus metus skaičiuojančios – vaikų vasaros stovyklos penkiuose Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padaliniuose. Šiemet jaunųjų panevėžiečių prasmingas ir aktyvias veiklas finansavo Panevėžio miesto savivaldybė, prisidėjo rėmėjai ir stovyklautojų tėveliai.

Kasmet penkios Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų vasaros stovyklos yra vis kitokios: šiemet Smėlynės biblioteka jaunuosius panevėžiečius pakvietė į stovyklą „Nepamirštas gimtadienis“, Šiaurinėje bibliotekoje vyko tradicinė stovykla „Vasaros dėlionė“, kitokia vasara  bibliotekos „Žiburėlis“ stovyklautojai džiaugėsi stovykloje „KiTokia mano vasara „Žiburėlyje“, bibliotekos „Židinys“ vaikai vasarą matavosi stovykloje „Pasimatuok vasarą“, o vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ stovykloje „Pagauk vasarą“ dalyviai smagiai gaudė vasaros nuotykius. Trys stovyklos vyko iki Joninių šventės, viena baigėsi birželio 26-ąją, dar kita – birželio 29-ąją.

Nuolat Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų vasaros stovyklos sulaukia didelio susidomėjimo. Šiemet stovyklose dalyvavo 154 jaunieji panevėžiečiai, užregistruoti 1423 apsilankymai, stovyklautojai sudalyvavo net 85 užsiėmimuose. Bibliotekos bendruomenė džiaugiasi, kad 50 vaikų tapo naujais bibliotekos skaitytojais.

Penkios vaikų vasaros stovyklos vaikams padovanojo ne vieną įsimintiną nuotykį: lankėsi įvairių sričių žinovai, knygų autoriai, menininkai, vyko daug išvykų, ekskursijų, fiziniam aktyvumui skirtos veiklos. Vaikai linksminosi putų šou, smagiai leido laiką su piratais, pelyte Mine ir pokemonu Pikačiu, klounu Batareika, filmuko heroje Vajana ir Baby Girl.

Stovyklų metu vaikus lankė įvairių sričių specialistai: vaikų rašytojai Benas Bėrantas ir Indrė Zalieckienė, vaistininkas, žolininkas, „Žolinčių akademijos” viceprezidentas Marius Lasinskas, pareigūnės ir kinologė Audronė su vokiečių avigane Lota iš Panevėžio kalėjimo, Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės, vaikus labai sužavėjo Panevėžio Agility komandos „Džiugas“ šunų pasirodymas. Apie skautų gyvenimo būdą stovyklautojai sužinojo iš trijų skaučių – Viltės Kamarauskaitės, Godos Raukštutės ir Viltenės Vaitkevičiūtės. O Urtė Čiuraitė kartu su savo kalaite Mirka vedė užsiėmimą „Mano mažasis draugas“. Žinias apie saugų eismą stovyklautojai gilino su Panevėžio Jaunuolių dienos centro lankytojais ir jų mokytojomis.

Netrūko ir edukacinių užsiėmimų. Stovyklautojai kūrė fraktalinius piešinius, iš spalvoto popieriaus gaminosi dovanų dėžutes, kūrė šventinius atvirukus, dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Emocijų monstriukai“ su IĮ „Jurgitėlės amatai“ vadove Jurgita Čiplyte, drauge su tautodailininke Audrone Virbaliene mokėsi rišti lėles, dekoravo marškinėlius su dailės terapeute Milda Butkevičiūte, sapnų gaudyklės angelus, žvaigždes, širdeles iš nenešiojamų džinsinių drabužių gaminosi su „Denim Diaries“ įkūrėja Milda Paukšte. Atrasti savo kūną ir išlaisvinti jame esančias kūrybines galias vaikams padėjo Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Ieva Brikė. Ji taip pat pakvietė vaikus kurti personažus ir istorijas užsiėmime „Šešėlių teatras“.

Šiemet daug dėmesio skirta fiziniam aktyvumui. Jauniesiems panevėžiečiams buvo organizuojamos sporto varžybos, pamokyti trenerio Raimundo Dambrausko, stovyklautojai išbandė ėjimą šiaurietiškomis lazdomis, dalyvavo karatė treniruotėje klube „Argus“ ir mankštinosi sporto klube „Impuls“, su mokytoja Raimonda sportavo Panevėžio mokymų centre, o Panevėžio diskgolfo parke su LDGF nariu Arūnu Balčiūnu mokėsi mesti diskus.

Stovyklautojai šiemet aplankė ne vieną Panevėžio mieste įsikūrusią įstaigą: dalyvavo Panevėžio kraštotyros muziejaus ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos edukacijose, lankėsi Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Panevėžio filiale, Panevėžio apskrities valstybiniame archyve, Gamtos mokykloje, laidų vedėjais ir dalyviais virto nuvykę į Panevėžio miesto radijo stotį „Pulsas“, žiūrėjo filmą kino centre „Garsas“, dūko vaikų žaidimų kambaryje „Zizlys“, aplankė įmonę „Super Garden“, kur ragavo liofilizuotas uogas, vaisius ir ledus!

Vaikus labai džiugino ekskursijos. Šiemet stovyklautojai daug įdomių faktų apie sraiges sužinojo Sraigių ūkyje, su vyriausiąja ragana susitiko vieninteliame Lietuvoje esančiame Raganų muziejuje, žirgus šukavo ir jodinėjo poniu Panevėžio rajone įsikūrusiame Nausodės žirgyne, aplankė Seimo rūmus, Gedimino pilį, Saugomų teritorijų nacionalinį lankytojų centrą ir Naisių miestelį.

Smėlynės biblioteka jau antrus metus iš eilės vaikų vasaros stovyklos metu organizavo akciją „Treniruok skaitymo raumenį“. Šiemet stovyklautojams buvo pristatyti ir dar du iššūkiai: akcija „Vasara su knyga“ ir Panevėžio miesto 520-ojo gimtadienio proga vykstantis iššūkis „Skaitau Panevėžį“. Jaunieji panevėžiečiai taip entuziastingai įsitraukė į dalyvavimą, kad būta norinčių sudalyvauti visose trijose akcijose. Stovyklos pabaigoje diplomais ir prizais buvo apdovanoti net dvylika skaitymo iššūkio „Treniruok skaitymo raumenį“ nugalėtojų!

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka dėkoja rėmėjams, kurie prisidėjo prie smagaus ir įsimintino jaunųjų panevėžiečių laisvalaikio: Seimo nariui Deividui Labanavičiui už puikias keliones į Seimo rūmus ir Naisių miestelį, aktorei Ievai Brikei už užsiėmimą „Šešėlių teatras“, tautodailininkei Audronei Virbalienei už edukaciją „Rištos lėlytės“, skautėms Viltei Kamarauskaitei, Godai Raukštutei ir Viltenei Vaitkevičiūtei už smagų užsiėmimą apie skautų gyvenimą, gimnazistei Urtei Čiuraitei ir jos kalaitei Mirkai už užsiėmimą apie geriausią žmogaus draugą, viešnioms iš Panevėžio kalėjimo – Eglei Mingėlienei, Svetlanai Unglininkienei, kinologei Audronei Kaftanovai ir vokiečių aviganei Lotai. Biblioteka dėkoja savanorei – moksleivei Kamilei Kazlauskaitei – už pagalbą stovyklos metu.

Tėvelių padėkos, gražūs žodžiai, vaikų noras dalyvauti – kasmet skatina bibliotekos kolektyvą stovyklautojams ieškoti vis įdomesnių ir prasmingesnių veiklų. Bibliotekos darbuotojos dėkoja vaikams už puikiai praleistą laiką kartu ir linki įsimintinos, šiltos vasaros!

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Bibliotekos archyvo nuotrauka