Smėlynės bibliotekoje pristatyta Panevėžio fotografų draugijos paroda „Džiazas Senamiesčio gatvėje“

Saulėtą ir šiltą rugsėjo 7-osios vakarą, Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – Smėlynės bibliotekoje – su gausiu renginio dalyvių būriu buvo pristatyta Panevėžio fotografų draugijos paroda „Džiazas Senamiesčio gatvėje“, skirta miesto 520-ajam gimtadieniui. Renginyje muzikavo modernaus muzikinio lavinimo mokyklos „Conmusica“ mokiniai, jiems vadovauja – Vygintas Trepekūnas.

Rugsėjo 7-ąją yra minimas Panevėžio miesto gimtadienis. Šiemet miestas džiaugiasi sulaukęs 520-ojo jubiliejaus. Panevėžio fotografų draugija savo parodą „Džiazas Senamiesčio gatvėje“ nusprendė pristatyti būtent šventinę dieną, nes kaip teigė Panevėžio fotografų draugijos pirmininkė Danutė Augustinienė, Senamiesčio gatvė –  ne tik pati seniausia, bet istoriškai viena svarbiausių Panevėžio mieste. Nepaisant to, kad šios gatvės fotografijų – apstu, Panevėžio fotografų draugijos nariai į šią gatvę pažvelgė kitaip – smalsaus praeivio žvilgsniu. Nuotraukose – paprasti Senamiesčio gatvės gyventojai, jų namų aplinka, šalia tekanti upė Nevėžis, gatvėje stovintys pastatai ir daugelis kitų objektų. Danutė Augustinienė džiaugėsi draugišku ir nuoširdžiu bendravimu su Senamiesčio gatvės gyventojais ir bendruomenės pirmininku Dariumi Kiaušu. Puikia paroda džiaugėsi ir sveikinimo žodį tarė Darbo partijos Panevėžio miesto skyriaus pirmininkas Alvidas Meištas.

Parodos pristatymo metu Panevėžio fotografų draugijos pirmininkė Danutė Augustinienė išdavė, kad fotografai Senamiesčio gatvėje vaikščiojo ir fotografavo net tris mėnesius. Gatvės nuotraukų buvo pateikta daugiau nei du šimtai, tačiau paskelbto konkurso metu fotografijos buvo atrinktos. Parodoje eksponuojama šešiolikos fotografiją mylinčių panevėžiečių nuotraukos: Aidos Garastaitės, Aistės Pranculienės, Andromedos Blaževičiūtės, Anoos Moon, Dalios Puidokienės, Eglės Zubienės, Irenos Mielkutės, Jolantos Škutienės, Juozo Vaičikonio, Justinos Vaičikonytės, Rasos Duobienės, Vijolės Tarulienės, Vaido Vidugirio, Vyganto Šipelio, Žydrės Lebeckienės ir Danutės Augustinienės. Eksponuojamai parodai buvo suteiktas „Džiazas Senamiesčio gatvėje“ pavadinimas. Panevėžio fotografų draugijos pirmininkė Danutė Augustinienė pabrėžė, kad džiazui, kaip muzikos žanrui, būdingas laisvumas tiko ir fotografams, ir eksponuojamoms nuotraukoms. Todėl ne veltui renginio nuotaiką kėlė modernaus muzikinio lavinimo mokyklos „Con musica“ jaunieji muzikantai.

Pristačius parodą, renginio dalyviai apžiūrėjo nuotraukas, fotografavosi šalia jų, bendravo, žiūrėjo filmuką, kuriame buvo sudėtos į parodą nepatekusios Senamiesčio gatvės fotografijos. Parodos pristatyme dalyvavo ne tik fotografai, bet ir Senamiesčio gatvės gyventojai. Atvykę fotografai ir kitus fotografavo, ir patys mielai pozavo.

Laikas nenumaldomai eina, visa aplinkui keičiasi, tačiau fotografai turi galią – sustabdyti laiką ir tą akimirką įamžinti nuotraukose. Smėlynės biblioteka kviečia užsukti ir pamatyti „džiazuojančią“ Senamiesčio gatvę iki rugsėjo 30 d.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkėm komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos