Bibliotekoje „Šaltinėlis“ – Laimutės Vološkevičienės paroda „Ara Makao ir lietus Grenlandijoje“

Saulėtą rugsėjo 8-osios vakarą įvyko tautodailininkės, meno kūrėjos, jogos mokytojos, dviejų knygų autorės Laimutės Vološkevičienės naujos parodos „Ara Makao ir lietus Grenlandijoje“ pristatymas. Naujausius savo darbus autorė skyrė Panevėžio miestui, savaitgalį minėjusiam 520-ąjį gimtadienį.

Vakarėjant penktadieniui, miesto gyventojams ir svečiams šurmuliuojant Panevėžio miesto 520-ojo gimtadienio šventėje, į biblioteką „Šaltinėlis“ rinkosi tautodailininkės Laimutės Vološkevičienės kūrybos gerbėjai. Gražia, ne vienerius metus trunkančia draugyste ir ypatingą žinią nešančia nauja paroda džiaugėsi bibliotekos „Šaltinėlis“ vedėja Rūta Šablinskienė. Pristatydama parodą tautodailininkė Laimutė Vološkevičienė papasakojo, kad parodos „Ara Makao ir lietus Grenlandijoje“ darbuose gvildenama aplinkosaugos tema. Kūrėja šiai darbais kviečia susimąstyti apie pokyčius, vykstančius gamtoje, ir po truputį keisti vartotojiškus įpročius.

Parodos „Ara Makao ir lietus Grenlandijoje“ pavadinime slypi pagrindiniai darbų simboliai. Bibliotekos languose įsitaisė ryškiai raudonos spalvos aros, skraidančios virš išdegusio miško. Tai nėra Laimutės Vološkevičienės kūryba, tai – realybė. Pastaraisiais metais Amazonijos miškuose, vadinamuose planetos „plaučiais“, dažnai vyksta gaisrai, tad juose gyvenančios raudonosios aros, kiti paukščiai netenka savo namų ir taip mažėja jų populiacija. Dar vienas simbolis – tirpstantys ledynai Grenlandijoje. Čia, kur įprasti krituliai yra sniegas ir itin žema temperatūra, 2021 m. buvo užfiksuota pliusinė temperatūra ir lietus. Šiltėjantis klimatas Grenlandijoje prisideda prie netinkamų gyvenimo sąlygų salos gyvūnams.

Pasak Laimutės Vološkevičienės, daugelis gyventojų nesusimąsto apie savo veiksmus ir kaip stipriai jie veikia gamtą. Tai, kad žmogus turėtų keisti savo įpročius įrodė ir neseniai praėjusi Covid-19 pandemija, kurios metu žmonijai sustojus, buvo užfiksuoti sumažėję oro taršos rodikliai. Deja, situacijos sustabdyti nebeįmanoma, pokyčiai jau vyksta, tačiau tautodailininkė Laimutė Vološkevičienė savo darbais kviečia jungtis prie aplinkos saugojimo ir tausojimo, nes visų gyventojų įpročių pokyčiai atneš naudos ateinančioms kartoms.

Žmogus yra neatsiejamas nuo gamtos, tad besikeičiant gamtos sąlygoms, keisis ir žmogaus gyvenimas. Biblioteka „Šaltinėlis“ drauge su tautodailininke Laimute Vološkevičiene kviečia susimąstyti ir imtis pokyčių. O pirmas žingsnis švaresnės aplinkos link būtų apsilankymas parodoje „Ara Makao ir lietus Grenlandijoje“. Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo 30 dienos.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotraukos