Obuolys – pažinimo ir dalinimosi simbolis

Spalio 20-osios popietę Smėlynės bibliotekoje įvyko Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio skyriaus mobilografijos būrelio narių grupinė paroda „Obuoliai, obuoliai..“. Grupės vadovė – Rima Šeibokienė, mokytoja-menininkė, fotografė Milda Butkevičiutė.

Obuoliai – turbūt vienas pagrindinių vaisių, be kurių neapsieina nei viena sodyba ar sodas. Retas kuris jų nemėgsta: žalių, džiovintų, keptų. Sulaukus puikaus obuolių derliaus, visi mielai jais dalinasi su artimaisiais ir draugais. Akivaizdu, obuolys – vaisių karalius, užimantis svarbią vietą žmogaus gyvenime, tad ne veltui šiam vaisiui skirta spalio 21-oji – Pasaulinė obuolio diena. Ją paminėti ir su fotografijų autoriais susitikti pakvietė Smėlynės biblioteka.

Skambant rašytojo Vytauto V. Landsbergio dainai „Obuoliai“ bibliotekoje rinkosi mobilografijos būrelio nariai ir fotografijos mylėtojai. Smėlynės bibliotekos vedėja Lolita Pranienė galvodama apie obuolį, prisiminė pirmosios žmonių poros, Ievos ir Adomo, istoriją. O pasigilinus į žmonių tarpusavio santykius, obuolys tampa neatsiejamu pažinimo ir dalinimosi simboliu. „Vienas iš poetų rašė: „Kiek atiduodi – tiek tavęs ir lieka“. Tą puikiai įrodė nuotraukų autoriai, ne tik pastebėję obuolio grožį, jo gyvenimą nuo žiedo iki vaisiaus, bet ir tai užfiksavę ir su visais pasidalinę“, – mintimis dalinosi Smėlynės bibliotekos vedėja Lolita Pranienė.

Mobilografijos būrelio vadovės Rimos Šeibokienės į sceną sukviesti nuotraukų autoriai ne tik buvo apdovanoti, tačiau ir papasakojo, kaip vyko kūrybinis procesas. Paaiškėjo, kad vieni fotografavo išvykę atostogauti, kiti – belaukiant renginio, treti – komponavo kompozicijas, o ketvirti – pasidavė netikėtumams ir atsitiktinumams. Parodos darbai įrodo, autoriams idėjų netrūksta – obuoliai įamžinti netikėtuose amplua: obuolys ir šermukšniai, žydinti obelis su vaisiais, obuoliai su batais, obelis vakaro prietemoje, dienos šviesoje, pjaustyti obuoliai ir daugelyje kitų.

Pasiklausę smagių istorijų, kaip buvo ruošiamos nuotraukos, nauji ir pažengę mobilografijos būrelio nariai ir renginio dalyviai dalinosi patiekalų su obuoliais receptais, bendravo, fotografavosi ir parodos pristatymą pratęsė prie stalo – vaišinosi gardžiais kepiniais su obuoliais.

Pasaulinė obuolio diena buvo paminėta tikrai smagiai, o mobilografijos būrelio nariai pažadėjo dar ne vieną įdomią, intriguojančią fotografijų parodą. O jeigu dar nepavyko pamatyti fotografijų su obuoliais, Smėlynės biblioteka kviečia apsilankyti iki spalio 30 dienos.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotrauka