Prisiminimai apie poetą Joną Strielkūną – per 82-ąsias E. Mezginaitės gimimo metines

Spalio 30-osios vakarą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta Alfo Pakėno knyga „Trečias brolis: prisiminimai apie Joną Strielkūną“ (2023). Renginyje dalyvavo prisiminimais apie poetą knygoje pasidalinę anykštėnas, rašytojas Rimantas Vanagas ir poetė, prozininkė, buvusi panevėžietė Jūratė Sučylaitė. Poeto Jono Strielkūno eiles skaitė Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Albinas Kėleris.

Pasak Abonemento vedėjos Sandros Voveriūnienės, šio vakaro idėja priklauso knygos autoriui Alfui Pakėnui, dėl sušlubavusios sveikatos negalėjusiam atvykti į renginį. Alfo Pakėno pristatomoje knygoje skaitytojas ras net dvidešimt septynių asmenybių pasakojimus, prisiminimus apie poetą. Renginyje apsilankė du asmenys, kurie knygoje dalinosi prisiminimais. Anykštėnas Rimantas Vanagas papasakojo, kad Jonas Strielkūnas niekam nesakė „jūs“, bendravo visuomet draugiškai, artimai. Vakaro svečias prisipažino, kad labiausiai į jo atmintį įstrigo epizodas, kai reikėjo pastatyti sodo namelį. Pasak Rimanto Vanago, Jonas Strielkūnas statyboms atsivežė jauną padėjėją, o jiedu mėgavosi gamta ir pokalbiais. Jonas Strielkūnas buvo įžvalgus – būtent jis rašė rekomendaciją Rimantui Vanagui, stojant į Rašytojų sąjungą. Anykštėnas neslėpė, kad poetas puikiai pažinojo žmones, jausmus, išgyvenimus, todėl jo kūryba yra aktuali iki šių dienų.

Iš Klaipėdos atvykusios poetės Jūratės Sučylaitės prisiminimai apie Joną Strielkūną prasideda vaikystės namuose, Panevėžyje, nes čia lankydavosi literatai. Bibliotekos viešnia poetą prisimena kaip ramią ir tylią asmenybę. Jūratė Sučylaitė dalinosi prisiminimais, kaip literatai sutiko poeto pirmąją knygą „Raudoni šermukšniai“, papasakojo apie knygų dedikacijas ir koks buvo susitikimas su poetu po keleto metų moksleivių literatų konkurse. Jūratė Sučylaitė pasidžiaugė, kad Jonas Strielkūnas vertino jos mamos eilėraščius, kūrybą, o ir pati Jūratė pripažino, kad poetas buvo tas žmogus, kuris nušvietė kelią į kūrybą. Vakaro viešnia patikino, kad vykdydama poezijos terapijos užsiėmimus, kartais naudoja ir Jono Strielkūno eiles.

Renginio dalyviai taip pat dalinosi prisiminimais apie Joną Strielkūną. Mamos prisiminimais apie poetą dalinosi ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Breskienė. Eugenija Čeponienė su poetu susipažino Vabalninke ir greitai poetui tapo mūza, simpatija. Loreta Breskienė pasidalino su renginio dalyviais Jono Strielkūno eilėraščiu, parašytu jos mamai. Eugenijos Čeponienės prisiminimus apie pažintį su poetu galima rasti Alfo Pakėno knygoje.

Nors rudeniškas vakaras buvo skirtas Jono Strielkūno asmenybei, tačiau renginyje nebuvo pamiršta ir Elena Mezginaitė. Taip sutapo, kad šis renginys vyko jos 82-ojo gimtadienio išvakarėse. Du poetai, draugai, bendražygiai – šios dvi jausmingos, kūrybiškos asmenybės simboliškai persipina ir vienas kitą papildo. Ne veltui aktorius Albinas Kėleris, eilėmis baigdamas vakarą, skaitė ne tik Jono Strielkūno, bet ir Elenos Mezginaitės eiles, skirtas poetui.

Gražus, simboliškas, gausus poezijos, prisiminimų vakaras leido pažinti dvi Panevėžio mieste gyvenusias ir kūrusias asmenybes, o išgirstos poetų eilės sujaudino ir nukėlė į apmastymus.

Vaida Žalienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Vaidos Žalienės nuotrauka