Pro Mariaus Čepulio fotoobjektyvą

Balandžio 11 d. Viešojoje bibliotekoje svečiavosi žinomas televizijos laidų veidas, pripažintas laukinės gamtos fotografas, ornitologas, keturių knygų autorius Marius Čepulis.

M. Čepulis siekia ne tik pademonstruoti gamtos ir gyvūnijos grožį, bet ir didinti supratimą apie laukinės gamtos apsaugą. Tuo tikslu dalinasi savo patirtimi ir įžvalgomis, skaitydamas paskaitas moksleiviams ir suaugusiems, leisdamas knygas: „Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“ (2017), „Visa tiesa apie gyvūnus“ (2018), „Ana Konda? (2023)“ bei „Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“ (2024).

Daugybę laiko gamtoje leidžiantis M. Čepulis į renginį atskubėjo tiesiai iš Pašilių miško, kur užtiko didelę elnių patinų grupę.

Charizmatiškasis svečias, pasitelkęs nuotaikingas, intriguojančias istorijas, lydimas išraiškingų nuotraukų ir vaizdo įrašų iš įvairiausių Lietuvos pievų, miškų bei vandens telkinių gyvių gyvenimo, pristatė naujausią savo kūrinį bei pakvietė į virtualią kelionę po laukinį, nepaprastai gražų ir turtingą Lietuvos gamtos ir gyvūnijos pasaulį.

Renginio dalyviai netruko įsitikinti, kad fotografas turi išskirtinį talentą įamžinti kvapą gniaužiančius momentus ir yra sukaupęs didžiulę stulbinančių fotografijų kolekciją.

Susirinkusieji užgniaužę kvapą stebėjo per pastaruosius septynerius metus M. Čepulio Lietuvoje padarytų gyvūnų ir gamtos reiškinių nuotraukas ir vaizdo įrašus. Juose visu grožiu atsiskleidžia lietuviškosios floros ir faunos gyvenimas bei kasdienybė. Pro įgudusią fotografo akį neprasprūdo Lietuvos gyvūnai: nuo pačių mažiausių – šliužų, vikšrų, erkių, uodų – iki stambiausių ir didžiausių – ruonių, vilkų, stumbrų.

Renginio dalyviai gėrėjosi skaidrėse besimainančiais vaizdais ir įrašais, kuriuose baubdami, murkdami, ūbaudami, klykaudami, kūmuodami, taškydamiesi rodėsi įvairiausi gyviai – nuo lūšies, daugiabutyje apsigyvenusio apuoko, kranklių vestuvių, 50-ies šviečiančių jonvabalių, kurtinių, tetervinų, iki miegapelės, varlių, skydvėžio ir kitų. Viską, ką tądien išvydo, sunku išvardinti ir suskaičiuoti.

O kur dar įtaigūs, vaizdingi, šmaikštūs pasakojimai apie gyvūnų išskirtinumą, savybes, paplitimą, grėsmes, santykį su žmogumi.

Daugybę laiko gamtoje leidžiantis M. Čepulis, pasidalijo gamtos fotografo darbo užkulisiais, patirtais nuotykiais ir netikėtumais, ieškant įspūdingiausių kadrų bei ko gamtoje nepražiopsoti kiekvieną mėnesį.

Svečias sugriovė gajų mitą, kad ežiukas mėgsta pieną ir atskleidė, jog, pasirodo, net višta yra gudresnė už apuoką.

Išgirdome ir netikėtą bei pavojingą M. Čepulio svajonę – nufotografuoti žaibą iš apačios.

Vakaro metu paliestos ir klimato kaitos, žvėrių populiacijos, invazinių augalų ir gyvūnų atsiradimo Lietuvoje temos.  

Gamtininkas ragino dalyvius užduoti klausimus, ir jų tikrai netrūko, taip pat, kaip ir norinčių įsigyti autoriaus knygas bei gauti autografą su palinkėjimu.

Dėka M. Čepulio pasakojimo ir jį iliustruojančios vaizdinės medžiagos, renginio dalyviai ne tik matė gamtos grožį, bet ir įgijo vertingų įžvalgų apie skirtingų rūšių populiacijas, elgesį, buveines ir ypatybes. Tikime, jog po šio susitikimo daugelis turės gilesnį supratimą apie trapią ekosistemų pusiausvyrą ir biologinės įvairovės išsaugojimo svarbą.

Biblioteka sunkiai talpino visus norinčius iš pirmų lūpų išgirsti gamtos entuziasto nuotykius. Per 150 dalyvių susirinko bibliotekoje. Buvo galimybė žiūrėti ir tiesioginę renginio transliaciją, kurios klausėsi dar 278 žmonės (įrašas prieinamas adresu https://fb.watch/roQIx-7mNc/).  

Ši įsimintina patirtis ir nepakartojama virtuali kelionė po Lietuvos gamtos ir gyvūnijos pasaulį – tai viena Panevėžio miesto savivaldybės Infrastruktūros skyriaus finansuotą aplinkosaugos projekto „Girdžiu gamtos šnaresį“ veiklų.

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui